Избрани Новини

Международният ден на анестезиолога се чества днес

Родината на анестезиологията е САЩ

Международния ден на анестезиолога се чества днес. Той се празнува по традиция на 16 октомври, тъй като на тази дата през 1846 година е поставено началото на обезболяването при хирургичните операции.
Анестезиолозите се грижат за обезболяването по време на операции и манипулации, но и не само. Има тежки ситуации, в които животът на човек зависи от уменията и знанията на анестезиолога – той поддържа дишането чрез апаратна вентилация, той може да върне и живота в умиращото тяло. Неслучайно именно в този дух са благодарностите на пациентите: „Върнахте ме към живота”.
Родината на анестезиологията е САЩ, където на 16 октомври 1846 г. в масачузетската обща болница хирургът Уилям Томас Мортън дава първата анестезия пред аудитория при вадене на зъб.
У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 – 1984).  По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.
Далеч преди него, през 1876 г., бъдещият създател на оганизираното българско здравеопазване и пръв председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Моллов защитава в Москва докторска дисертация по общото обезболяване с хлороформ. А първата обща анестезия с апаратура е осъществена от бъдещия проф.Янко Добрев в Пловдив през 1949 г. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)