Избрани Новини

Лекар-анестезиолог е предаден на съд за немарлива дейност

Това довело до смъртта на пациент в МБАЛ Разлог

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд д-р К.Т. по обвинение в немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия, с което причинил смъртта на пациент – престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият К.Т. работил като лекар-анестезиолог в „Хирургично отделение“ в МБАЛ Разлог.

На 06.04.2011 г. той изпълнявал задълженията си в операционна зала. При въвеждане на пациента в анестезия, с поставяне на ларингоскоп, той причинил разраняване на лигавицата на твърдото небце и разкъсване на мекото небце, дълбоко разкъсване на лигавицата на глътката и задната стена на гълтача, достигащо до мускулния слой. В резултат на тези му действия последвала механична асфикция от запушване на дихателните пътища с вдишване на кръв.

В създалата се ситуация обвиняемият проявил бездействие, като не извършил основни действия при анестезия и не осигурил готовност за прилагане на алгоритъм за трудна интубация. К.Т. не приложил и редица други методи, допълнителни средства и техники за осигуряване на проходимост на дихателните пътища, установени с медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“.

Предстои делото срещу обвиняемия К.Т. да продължи в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)