Избрани Новини

Осъдиха майка и син, обвинени за отглеждане на коноп в с.Вратца

Отглеждали канабис в две ниви с капково напояване, изградили и парник

Съдът призна за виновни С.И. и Д.Д., обвинени от Районна прокуратура – Кюстендил за извършени от тях престъпления по чл. 354в, ал. 1, пр. 1 и пр. 2, вр. чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 234, ал. 4, вр. чл. 20, ал. 2 от НК – незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на съоръжение за производство на алкохол, в нарушение на установения в Закона за акцизите и данъчните складове ред.

Двамата са били предадени на съд с обвинителен акт след проведено от прокуратурата досъдебно производство.

На 3.07.2020 г. в ГПУ „Гюешево“ при Регионална дирекция „Гранична полиция“ е постъпила оперативна информация за отглеждане на растения канабис в с.Вратца, област Кюстендил.

Претърсен e имот в махала „Вучкова“, намиращ се в гориста труднодостъпна местност и обитаван от С.И. и майка му Д.Д. Зад къща е открит парник с изградена система за капково напояване. В него били отглеждани 170 растения коноп с различна височина – от 0,34 м до 1,50 м. Намерени са и специални торове. В близост до къщата е открит уред - казан за изваряване на спиртни напитки. В имота имало и изградена система за видеонаблюдение.

На разстояние около 30 - 40 м от парника е установена обработена нива с площ от 98 кв.м със засети в нея 53 растения коноп. В непосредствена близост имало втора нива от 25 кв.м с 35 растения коноп и 5 кофички с разсад от коноп. В трета обработена нива в имота са намерени 4 растения коноп. Във всичките ниви била изградена система за капково напояване на растенията.

В хода на разследването по делото е извършена физикохимична експертиза на иззетата суха растителна маса. Установено е, че по морфологични белези и химичен състав тя представлява коноп (марихуана). Общото количество на отглежданото от подсъдимите високорисково наркотично вещество е 4136,18 грама на стойност 24 817,08 лева.

Първоинстанционният съд е осъдил подсъдимия С.И. на 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 7500 лева, а майка му – подсъдимата Д.Д., на 8 месеца „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжен съд – Кюстендил.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)