Инициативата "Донеси – Вземи“ празнува първи рожден ден

Всичко е обмен на вещи

„Тази идея ми беше подсказана от моята малка дъщеря, която живее в чужбина. Там има доста подобни практики. Идеята не е моя и не сме я измислили ние, черпим опит от нещо, което вече е направено.“ - разказва Биляна Топурска, която е сред основоположниците на „Донеси – Вземи“ за Радио Благоевград.

В определен ден на дадено място се разменят чисти и годни за употреба предмети за бита, книги, посуда, дрехи, аксесоари, хигиенни материали и др. Всеки донася и съответно взема. Не участват никакви парични средства, всичко е обмен на вещи. Това е и единственото условие.

Инициативата „Донеси – Вземи“ е с мисъл за природата, но тя е и със солидарна, и с  благотворителна цел.

Сред основните задачи на „Донеси – Вземи“ е да се помогне на намиращата се в криза околна среда и да използват ресурсите по-ефективно. „Целта е да съхраним по-дълго нашите вещи, да не отиват преждевременно в кофите за смет, като същевременно помагаме и на хора в нужда“, допълва Биляна Топурска.

Към момента инициативата се провежда всяка първа събота от месеца в двора на храм " Св.Николай Чудотворец " в благоевградския квартал "Грамада", по средата на месеца на площада в село Покровник и в края на месеца в двора на VII СУ „Кузман Шапкарев” отново в Благоевград.

Търсят се и доброволци, които желаят да помогнат за реализирането на „Донеси – Вземи“ на различни места в страната.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"