Избрани Новини

Доц.Сандю Бешев разказва за началото на планинарството в България

Студенти и преподаватели от ЮЗУ се запознаха с книгата му

Ветеранът алпинист доц.Сандю Бешев гостува в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той представи последната си книга „Истории за началото на планинарството в България“, базирана на над 70-годишния му опит и изследвания, свързани с развитието на планинарството в България.
Гостът бе представен пред студенти, преподаватели и гости от доц. д-р Роман Хаджикосев, преподавател във Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.
Постиженията на доц.Бешев като алпинист датират от 50-те години на миналия век. Той е един от шестимата българи, покорили на 19 август 1967 г. за първи път връх над 7 хиляди метра – Пик Ленин (7134 м.). Участвал е в много алпийски експедиции в Кавказ, Алпите, Памир, Андите. Автор е на над 40 научни труда и повече от 150 научнопопулярни статии. Има издадени 23 книги, които проследяват развитието на българския и световния алпинизъм.
87-годишният алпинист, хроникьор и изследовател впечатли аудиторията с интересни истории за развитието на планинарството и за първите стъпки на алпинизма в България. ????Авторът разказа за драматичните си преживявания, свързани с легендарни събития като: първото зимно изкачване на Северната стена на Мальовица, първото българско изкачване на седемхилядник и кошмара, който изживява на Безенгийската стена в Кавказ, губейки трима от своите другари.
Всички истории разказани по време на срещата, а и много други, са представени в книгата „Истории за началото на планинарството в България“. Тя е разделена на 18 глави и събира 36 важни събития от българската планинарска история – от първите записи и легенди за излети до големите алпийски постижения, като за всяка история са използвани автентични разкази и снимки. В книгата са проследени първите успехи на българския планинар из родните върхове и стени, като в края се представят последните покорени осемхилядници. Ключови моменти от световния алпинизъм са поставени в успоредица с развитието на българското планинарство, което превръща книгата в изключително интересно и информативно четиво за всеки любител на природата.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)