Избрани Новини

Тържествено започна 5 октомври в Благоевград (снимки)

Състоя се панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая

С панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и полагане на цветя в двора на църквата „Въведение Богородично“ бе поставено началото на програмата по повод 5 октомври в Благоевград. В церемонията се включиха кметът Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, внук на горноджумайския войвода Ичко Бойчев, военнослужещи, представители на институции, политически партии и граждани.
Непосредствено след това на площад Георги Измирлиев, бе издигнат тържествено националният флаг, а кметът на Благоевград Илко Стоянов поздрави обществеността по повод 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към майка България.
„5 октомври е символ на силата на българския дух, който въпреки мрачните години в българската история, въпреки чуждите владичества, въпреки неведнъж сломените надежди, винаги е оцелявал и винаги е водил България напред.
След 5-вековно османско владичество, на 3 март 1878 година България е обявена за свободна страна, но части от нея се оказват под турско иго години след това. Такава е съдбата и на град Горна Джумая и на Пиринска Македония. Благодарение на непримиримостта на нашите предци, благодарение на стремежа им да застанат рамо до рамо със своите свободни събратя, националният идеал на българите от нашия край става реалност, макар и 34 години по-късно.
Уважаеми съграждани, вярвам, че всеки един от нас носи дълбоко в себе си онази воля, несломимост, онова себеотрицание, което е давало вярната посока на нашите предци! Вярвам, че сме способни да предадем историята на поколенията след нас, без да позволяваме тя да бъде изменена, защото само тогава освен славно минало ще имаме и светло бъдеще“, каза в част от словото си кметът Стоянов.
Програмата продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение.
В Регионалния исторически музей бе проведен и открит урок по родолюбие, организиран от музея, Регионалния клуб "Традиция" и Сдружение "14-ти пехотен Македонски полк" - Благоевград.
Честванията по повод 109 години от Освобождението на Горна Джумая продължават в 17.00 часа с тържествен преглед на знамена и униформи и Тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград, която ще се проведе в ДТ „Никола Вапцаров“. Празникът ще завърши със спектакъла на Ансамбъл „Пирин“ – „Старо имане“.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов