Избрани Новини

Честит празник, Благоевград!

Кметът Илко Стоянов поздрави съгражданите си

Кметът на Благоевград Илко Стоянов поздрави съгражданите си по-случай 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония!
5 октомври е символ на силата на българския дух, който въпреки мрачните години в родната история, въпреки чуждите владичества, въпреки неведнъж сломените надежди, винаги е оцелявал и винаги е водил България напред.
След 5-вековно робство, на 3 март 1878 г. България е обявена за свободна страна, но части от нея се оказват под турско иго години след това. Такава е и съдбата на Горна Джумая и Пиринска Македония. Благодарение на непримиримостта на нашите предци, благодарение на стремежа им да застанат рамо до рамо със своите свободни събратя, националният идеал на българите от нашия край става реалност, макар и 34 години по-късно.
Уважаеми съграждани,
Вярвам, че всеки един от нас носи дълбоко в себе си онази воля, несломимост, онова себеотрицание, които са давали вярната посока на нашите предци!
Вярвам, че сме способни да предадем историята на поколенията след нас, без да позволяваме тя да бъде изменена, защото само тогава, освен славно минало ще имаме и светло бъдеще!

Честит празник!

Поклон пред паметта на героите!

Нека помним!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов