Избрани Новини

Стенопис в АУБ дава начало на проект за опазване на климата и планетата

Стенописът е изпълнен на стената на общежитието

На специална церемония, която ще се състои в Благоевград днес от 16:00 ч. в Американския университет в България (АУБ), ще бъде открит стенописът Down to Earth (в условен превод „Приземяване“). Стенописът е изпълнен на стената на общежитието „Скаптопара I“ в кампуса на университета и поставя началото на проект, който ще възпитава екологично мислене у младите хора в интерес на опазването на природата и смекчаването на факторите за изменение на климата. Проектът е съвместно начинание на Клуба по устойчиво развитие на АУБ и проект „Game On|Don’t let climate change end the game!” на Българска фондация „Биоразнообразие“ и се финансира от Посолството на САЩ.
На събитието се очаква да присъстват кметът на Благоевград, областният управител и председателят на Общинския съвет, представители на Американското посолство в България, фондация „Биоразнообразие“ и студентите от Клуба по устойчивост към АУБ. Церемонията ще открие президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс.
Проектът Down to Earth се реализира с идеята да свърже изкуството, образованието по природни науки и студентското лидерство и да повиши осведомеността относно устойчивите практики не само в общността на АУБ, а и извън нея. Той се вписва в дългосрочните програми за сътрудничество между посолството на САЩ и Американския университет в България.
„В забързания живот на съвременното ни общество често забравяме колко зависими сме от природата. Кризата с COVID-19 ни показа колко е важно да се забави темпото на климатичните промени и да се погрижим за нашата планета. В същото време сме изправени пред сериозна криза, която засяга образованието, малкия местен бизнес и сектора на изкуствата и културата. Вярваме, че младежкото лидерство може да вдъхнови положителни промени в посока възстановяване на изгубените връзки с природата и опазването на нейните видове.“ каза Петър Ванев, координатор на проекта от страна на фондация „Биоразнообразие“.
Движещата сила зад проекта Down to Earth е Клубът по устойчиво развитие на АУБ. Той събира на едно място 30 студенти с еднакво мислене, които работят по разнообразни проекти за опазване на околната среда. Досега дейностите на Клуба са били фокусирани върху разпространението на информационни плакати и дигитално съдържание за повишаване на осведомеността; предлагането на промени в политиките на университета и организиране на събития за насърчаване на устойчив кампус. Чрез работата си по настоящия проект, членовете му ще насърчават студентите от университета да се включват в предизвикателства и уебинари. Участието в проектните дейности ще поощрява младежите да следват устойчив начин на живот чрез екологични инициативи за подобрения в ежедневието им и в заобикалящата ги среда. Така младите хора ще поемат водеща роля в изграждането на демократично, силно и устойчиво гражданско общество в България. Членовете на клуба имат за цел също да привлекат и вниманието на местната общност към устойчивия начин на живот.
Включвайки се с проект „Game On|Don’t let climate change end the game!”, по програма DEAR на Европейската комисия, Българска фондация „Биоразнообразие“ цели да повиши информираността по отношение на климатичните промени и тяхното въздействие върху биоразнообразието и обществото ни, като подкрепи младите хора и техните идеи и инициативи. Проектът продължава дългогодишните усилия на организацията да популяризира екосистемните услуги и възможностите, които опазените защитени територии предоставят на хората. Тя ще бъде основният двигател на комуникацията за проекта Down to Earth заради широката аудитория, до която достига чрез медийни партньори, социални медии и уебсайтове. Подкрепата от посолството на САЩ и всички други партньори ще бъде от ключово значение, за да може инициативата да достигне до всички заинтересовани страни.
Планирани са месечни срещи с партньори и редовен мониторинг на постигнатите резултати във всяка дейност по проекта.
Всички дейности по проекта ще се осъществяват на територията на кампуса на АУБ или онлайн. Самият кампус обаче е отворена зона за отдих на благоевградчани, така че ползите не са ограничени само до общността на АУБ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов