Избрани Новини

Възпитаници на АУБ обсъдиха ролята на образованието за успешната кариера

Дискусията с настоящи и бивши студенти бе посветена на 30-годишния юбилей

Изтъкнати възпитаници на Американския университет в България (АУБ) обсъдиха ролята на образованието като ключов фактор за развитие на успешна професионална кариера. Висшето учебно заведение събра настоящи и вече завършили студенти на специално събитие, посветено на 30-годишния си юбилей. Дейвид Еванс, президент на АУБ, откри дискусията, която се проведе вчера в литературен клуб „Перото“.
„Щастлив съм, че тази година имаме възможност да отбележим 30-годишнината от създаването на АУБ с поредица от събития. Част от най-бележитите ни възпитаници и настоящи студенти може да видите в изложбата, която организирахме на Моста на влюбените. В нея показваме не само 30-те ключови момента от историята на университета, но представяме също и историите на 30 успели личности. Нарекохме ги Gamechangers, тъй като вярваме, че те наистина променят не само общността и страната си, но и света. Те са възпитаници на АУБ от различни поколения и държави, с различни житейски пътища. Това, което ги обединява, е тяхната отдаденост, упоритост и решимост да бъдат част от положителната промяна. Горд съм, че част от тях са с нас и споделят своите истории на промяна и успех“, отбеляза той.
В дискусията взеха участие Даниел Томов ’97 - основател на Eleven Ventures, Стефан Иванов ’95 - съосновател на Challenger Capital Management, столичен бутик за инвестиционно банкиране, който през 2020 г. преплува Атлантическия океан с 16-годишния си син Максим, Валдрин Лука ’05 - понастоящем главен директор за развитие в Solaborate, бивш министър на икономическото развитие в правителството на Косово (2017 - 2020), Даниел Пенев ’16 - автор на две книги: „Хората, които променят България“ (2019), „От нас зависи“ (2020) и съавтор на „Да тичаш към себе си“ (2021 - с ултрамаратонец Крассе Георгиев), Велияна Георгиева, студент в АУБ - съпредседател на младежката неправителствена организация „България на младите“, както и председател на Клуба на европейското общество в АУБ и вицепрезидент на Студентското правителство, Светла Баева ’07 - застъпник и активист за човешки права, Ангел Иванов ’12 - филмов продуцент и основател на бутиково продуцентско студио Handplayed и съосновател на Скапто - верига за гурме бургер в България, Мария Александрова, студент в АУБ - доброволец за УНИЦЕФ и първият човек с физически увреждания в България, който взе изпита по Кеймбридж по английски език, Александра Гулева, студент в АУБ – участник в тазгодишния Атински форум за демокрация, д-р Славейко Джамбазов, ЕМВА - консултант по здравна политика, оценка на здравните технологии, фармакоикономически анализи, анализ и дизайн на данни от реалния живот (real-world data), измерване на качество на живот, Николета Попкостадинова ’06 – създател на LoveGuide – проект, носител на награди, за сексуално здравно образование, Манол Пейков ‘95, ‘EMBA’08 - преводач и издател, управляващ партньор на Janet 45 Print and Publishing, собственик и главен изпълнителен директор на 2x2 Digital Print Factory, WePrint, и Booklover, съосновател на звукозаписното студио Pekarnata и народен представител, Деян Василев ’95 - основател и главен изпълнителен директор на водещия портал за финансово сравнение в България, MoitePari.bg и в Румъния: Finzoom.ro, както и на водещата ипотечна посредническа компания в страната Creditland, Светозар Георгиев ’00 – съосновател на Telerik, Ашод Дерандонян ’00 - основател на фондация “Заслушай се” – активен застъпник на пълноценното включване на глухите и слабо чуващите хора в българското общество и основателите на Vendy+ , предлагащи лесен достъп до санитарни принадлежности и предпазни средства чрез създаване на вендинг машини, чрез които се стремят да допринесат и за подобряване на сексуалното образование и възпитание в България за юноши.

За 30 години от създаването си АУБ приема за своя мисия да обучава млади визионери, които да променят света към по-добро. Доказателство за успешно реализираните цели са точно възпитаниците на университета, които не само успяват да развият успешна кариера, но се превръщат и в носители на положителни промени в обществото на местно и глобално ниво. По време на разговора, посветен на 30-годишния юбилей, вече завършилите студенти дискутираха ролята на АУБ за формирането им като личности и носители на промяната. Те споделиха също и своя опит на успешни професионалисти и личности, които работят за прогреса на обществото.
Дискусията с възпитаници на АУБ и изложбата на Моста на влюбените са само част от инициативите, свързани с отбелязването на 30-годишнината на АУБ. Мотото „Напред и нагоре“, което често използва един от основателите на АУБ Дими Паница, е избрано като водещо за юбилейните тържества, тъй като отразява най-добре поставените през годините цели. АУБ даде старт на инициативите по-случай годишнината още през юни. Празничните събития ще продължат до пролетта на 2022 г.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)