Избрани Новини

Банско Филм Фест със специална прожекция във Владая

Събитието е част от програмата на състезанието “По стъпките на Алеко с приятел”

Един от най- големите филмови фестивали за планинарско и екстремно кино в света – “Банско филм фест” ще гостува със специална прожекция на финала на отборното планинско състезание с кауза - “По стъпките на Алеко с приятел”. Събитието ще се проведе днес от 18.00 до 21.00 часа на площада в с.Владая, като публиката ще може да види селекция от няколко филма напълно безплатно. Направена е организация в съответствие с противоепидемичните мерки и изисквания, като ще бъде осигурена необходимата дистанция и дезинфекция. Заради ограничения брой места с предимство при входа ще имат регистрирани участници в състезанието. За феновете ще бъде осигурен и безплатен транспорт от центъра на София и обратно.

“Каним ви под звездите на кино след любимото приятелско състезание „По стъпките на Алеко с приятел“, на едно дълго пътешествие – от Огнена Земя до Чукотка и от Тасмания до Аляска и Гренландия. Нито за момент обаче не забравяме, че най-близо до сърцето ни са планините на България, хората, които ги обитават, и тези, чийто контакт с върховете осмисля битието им.”, категорични са от екипа на “Банско филм фест”.
В програмата са включени филми, които ще пренесат публиката на едни от най-екзотичните и труднодостъпни точки на планетата – Патагония, Хималаите, Аляска, Африка, Антарктика и др. Зрителите ще се докоснат до различни outdoor активности – катерене, алпинизъм, каяк, ски и сноуборд, екстремен байк, парапланеризъм, пътешествия, приключения. Филмите са истински истории за смелостта, волята, приятелството и променят представите за човешките възможности.

“За нас е чест, че организаторите на “Банско филм фест” откликнаха на поканата ни заедно да зарадваме любителите на планината и киното в полите на Витоша. Вярваме, че ще съберем стотици зрители като достоен завършек на активния състезателен ден.”, споделя Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”.

Това е четвъртото издание на оборното състезание “По стъпките на Алеко с приятел”. Освен досегашните категории “Семейство”, “Приятели” и “Колеги” в отговор на силния интерес тази година организаторите включват и новата “Съседи”. В нея могат да се регистрират отбори сформирани както на база квартали, така и на отделни населени места. Записването е отворено още две седмици, като вече има регистрирани около 60 тима.

Инициативата се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта” и в Фондация „София – европейска столица на спорта”.

Състезанието се провежда по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а контролното време за изминаване е до 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а контролното време е до 9 часа. По двете трасета са предвидени подкрепителни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за безопасност.

И тази година традиционно част от средствата събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – подпомагане и закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.


За БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ

Международният фестивал на планинарското кино е най-големият форум на тази тема на Балканите и единствен в този формат у нас. Всяка година събира най-големите звезди на приключенията и пътешествията. Общо над 1500 филма от 50 държави са представени по време на изданията на форума, а над 300 гости от цял свят, мотивационни лектори, активности и детска програма допълват изключително богата програма . Целта на организаторите е да приближат към българския зрител многообразието на планините и природните дадености от цял свят, не само като естествен декор за практикуването на многобройните спортове, а и като източник на естетическа наслада и вдъхновение.

За състезанието “По стъпките на Алеко”

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в трите му издания до момента са участвали общо близо 1000 човека.


Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София - Европейска столица на спорта”.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)