Избрани Новини

Банско Филм Фест отново е в Банско! (видео)

Симоне Педефери и Паоло Мараци ще представят един от най-старите планинарски клубове "Паяците от Леко"

Някои неща си идват на мястото! Банско Филм Фест отново е в Банско!
След повече от година отново гости в Банско ще бъдат едни от най-добрите актуални катерачи и алпинисти от Италия - Симоне Педефери и Паоло Мараци ще представят един от най-старите планинарски клубове "Паяците от Леко"/"Ragni di Lecco" на 8 юни, 18:00ч. залата на Туристически Център Банско. Вход свободен.

Италианските алпинисти Симоне Педефери и Марко Мараци ще представят в Банско дейността на „I Ragni di Lecco“/’Паяците от Леко“ – един от най-старите клубове на италианските планински водачи, чиято широка дейност е както в Италия, така и в чужбина. Целта на лекцията е да представи пред българската публика италианската планинарска култура и история в търсене на унисон с природата, както и устойчивия туризъм, при пълно зачитане на околната среда. Двамата алпинисти ще направят и няколко тура в Пирин планина с цел опознаване даденостите на района и обмен на опит.
Преди презентацията публиката ще има възможност да присъства на прожекцията на документалния филм „Паяци“ (Италия, 2016 г., режисьор Филипо Салвиони, 100`).

Анотация на филма: През 1946 г. група млади хора от Леко, обединени от жаждата за катерачески приключения, поставят началото на знаменития клуб “Пяците от Леко” (“Ragni di Lecco”). Използвайки архивни фотографии, непоказван видеоматериал и неиздадени интервюта, филмът пресъздава невероятната история на тази общност, чиито членове и до днес участват активно в писането на историята на световния алпинизъм.
Филмът бе част от програмата на Международния фестивал на планинарското кино в Банско през 2017 г. и бе представен от един от “Паяците от Леко”, официален гост на Банско филм фест 2017 Матео делла Бордела.

За лекторите:

Симоне Педефери (роден 1973 г.) е италиански алпинист и катерач. Той е един от най-силните и многостранни италиански катерачи, в биографията си има скални маршрути до 8c + / 9a , 8b боулдъринг и дълги маршрути до 8c. След като завършва Академията за изящни изкуства „Brera“ в Милано, Симоне Педефери се занимава с боулдър, скално катерене и дълги маршрути на стени. Той е част от групата Ragni di Lecco (Паяците от Леко), от Италианския академичен алпийски клуб (CAAI) и наред с дейността си като алпинист също е и художник. В Алпите той е повторил над 800 маршрута, със 70 абсолютни първи свободни изкачвания. Той е изкачил множество скални терени по целия свят с трудности от 8c, след това и до 8a + , докато в боулдър стила има над 200 маршрута в своята биография в отдалечени места в Италия и чужбина. Лайтмотивът на дейността на Педефери е идеята да се въведе свободно катерене на големи стени, първо в Алпите, започвайки от 90-те години, а след това да се разшири философията и върху останалия свят чрез отваряне на маршрути с различни характеристики от чисто катерене до маршрути със съвременни техники винаги с висока трудност и психологическа ангажираност.

През 2003 г. печели наградата Гринета д’Оро за най-добър планинар, престижно италианско признание за алпинизъм, което се провежда от 1997 г. до 2006 г. Той живее и работи в Сан Мартино, предградие на Вал Масино, където работи и като организатор на боулдър събитието Мелоблоко. Заедно с Фабио Палма издава книгата „Lettere di Sosta“, в която излюстрациите са негово дело.

Работата му като художник е вдъхновена от света на планините и отдалечените места, които посещава по време на алпинистките експедиции. Примитивен и експресионистичен стил, характеризиращ се с материален и физически знак. Творбите представляват пространства и свободни форми. Тази творческа връзка между рисуването и катеренето е присъща за начина на творение в двата свята на природата и човека.

Паоло Мараци казва за себе си „Аз съм повече от алпинист, по-скоро съм откривател… Пътувал съм на различни места по света, за да се опитам да изкача планини и да отворя нови маршрути; Бил съм няколко пъти в Патагония, отваряйки нови маршрути като Prodi,  Cerro Mariposa (900m C6 A2), Appel du Vide на Cerro Mangiafuoco, в Campo de Hielo Northe, (400m 6c + M4), всичките стени са с 3/4 дни подход. Изкачвал съм се и по-класически места в района на Cerro Torre Fitz Roy и Torres del Paine. Посетих Гренландия и Китай, отваряйки маршрути и там.
Всяко място за мен е с един и същ общ знаменател … да знаете как да се изкачите в пукнатината, използвайки техниката на блокиране, ако искате да стигнете до върха.“
Събитие във фейсбук: https://fb.me/e/1wgHSruRo
Организатори са Италиански културен институт в София в  партньорство с Международния фестивал на планинарския филм – Банско филм фест и Община Банско. 
Събитието ще се състои при спазване на всички мерки.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов