Избрани Новини

Завърши юбилейното издание на Банско филм фест (снимки)

Австралийският филм “Океан до небето” на Майкъл Дилън взе голямата награда

Завърши юбилейното издание на Банско филм фест. В продължение на 5 дни бяха показани 70 филма от 40 държави – най-добрите заглавия на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи. Имаше прожекции под звездите и в няколко зали, дойдоха гости от България и чужбина, имаше срещи, презентации, чествания и годишнини на незабравими постижения на българската и световна планинарска култура, изложби, много активности на открито, проникване в пещера, състезание по катерене. Фестивалът на свободния дух срещна публиката с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности от света и, както всяка година, събра световния и български елит на outdoor активностите.
Австралийският филм “Океан до небето” на Майкъл Дилън взе Голямата награда на Банско филм фест в юбилейното му 20-то издание.
Журито на XX Международен фестивал на планинарския филм в Банско в състав Крум Родригес - председател, Иван Обрейков и Камен Алипиев, оцени 37 филма от конкурсната програма.
Специалната награда бе присъдена на испанската лента „Голата планина” на Алекс Чикон.
Наградата на Община Банско за ”Култура на планинарските народи” също беше спечелена от испанци – Хосе Мурсиего и Пабло Ирабуру за филма „Чолитас”.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия спечели филмът на Славомир Батура /Австрия/ „К2:Невъзможното спускане”.
Наградата за най-добър сценарий на името на основателя на фестивала - Петър Петров, отиде при Елиза Кубарска /Полша/ за филма и́ „Стената на сенките”.
Награди взеха още словашкият филм „Еверест: Трудният път”, „Север” – отличен като най-добър български филм и продукцията на БНТ „Да докоснеш небето от Хималаите”.
В последния фестивален ден бе представена книгата на Максим и Стефан Иванови – „НЕВЕРЕСТ – с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите“, в която е разказана историята на двамата ентусиасти за построяването на лодката в софийския им гараж и 105-те дни на вода от Португалия до Барбадос, с което успешно завършват Първата океанска гребна експедиция за България.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов