Едни от най-силните български атлети ще участват в маратон "Кюстендил“

Записани са над 100 състезатели от България, Турция, Холандия, САЩ и Уганда

Едни от най-силните български атлети ще участват във второто издание на маратон „Кюстендил“ на 19 септември(неделя).
Това стана ясно днес по време на пресконференция в читалище „Братство“ в Кюстендил.
В пресконференцията участваха кметът на община Кюстендил Петър Паунов, преседателят на атлетически клуб „Цвети Кирилова“ Кюстендил Цветелина Кирилова и Антон Бонов от Българска федерация "Лека атлетика".
Цветелина Кирилова, която е най-силната атлетка в историята на кюстендилската атлетика, приветства гостите и каза, че в Кюстендил са едни от най-добрите климатични условия са маратон.
Петър Паунов поздрави участниците и сподели, че лично ще участва на масовата дистанция на 2 км, а развитието на спорта е приоритет на общината.
Антон Бонов даде подробности за участието на елитните атлети и бройката на записаните бегачи, както и за провеждащия се национален спортен лагер за деца по програмата на ММС и БФЛА „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“.
Единствената българка, която е участвала на олимпийски маратон – Милица Мирчева, ще е  основната претендентка за първото място при жените. Мирчева е с първо състезание на 42.195 км от участието си на олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016. На дългата дистанция ще бягат и седемкратната победителка в Софийския маратон Милка Михайлова, както и шампионката на планинско бягане Надежда Ангелова и победителката в маратона на Плевен 2021 Борислава Видева.
Балканската шампионка на полумаратон от Битоля 2021 Маринела Нинева, която спечели първия маратон на Кюстендил през 2020-та година, ще участва на полумаратона.
При мъжете фаворити за победата са Йоло Николов и шампионът на България на маратон Исмаил Сенанджи, който ще защитава националната си титла.
На полумаратона и маратона са записани над 100 състезатели от България, Турция, Холандия, САЩ и Уганда, а в масовата дистанция ще бягат на 200 деца и начинаещи бегачи. Записване все още е възможно на старт-финала на площад „Велбъдж“ 18 септември.
Днес преди маратона ще се проведе и национално състезание по „Детска атлетика“ на площад „Велбъдж“ в Кюстендил, а децата ще бъдат наградени от световния и европейски шампион на 200 м Николай Антонов, както и една от новите звезди на българската атлетика Борис Линков – бронзов медалист на скок дължина от Европейското първенство за младежи под 23 години Талин 2021.
Маратонът ще се излъчва директно по YouTube и Facebook, а стартът е в 9:00 часа на площад „Велбъдж“. Цялото събитие може да гледате на живо на следния линк: https://m.youtube.com/watch?v=kw5lpqtbFjk&feature=youtu.be


Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"