Лекарска грешка причинила смъртта на родилката от Благоевград

Причината е механична асфиксия поради неправилно поставена интубационна тръба

Грешка при интубирането е причината за смъртта на 31-годишната жена, която почина през юни в болницата в Благоевград. Това става ясно от заключението на медицинския надзор.

Младата жена почина по време на планирано секцио, а заедно с нея издъхна и бебето й.

От проверката става ясно, че пациентката е била интубирана два пъти, и то неуспешно. След първата манипулация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана и започват действия за повторна интубация. Няколко минути след това жената умира въпреки извършените множество реанимационни действия.

От доклада на патолога става ясно, че интубационната тръба се намира във фаринкса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия поради неправилно поставена интубационна тръба.

От констатациите на медицински надзор става ясно, и че са направени и множество нарушения в предоперативния периос. Не е бил направен преглед и преценка, по която се преценява колко трудна би била интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето. Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация.

Извършени са и редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите, съпровождащи лечението, се казва още в доклада. Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"