Избрани Новини

Да почистим нерегламентирано сметище край пътя за село Делвино!

Така благоевградчани ще отбележим Mеждународния ден за чист въздух

Ще се извърши почистване на нерегламентирано сметище в района на квартал "Орлова чука", край пътя за село Делвино.
Така благоевградчани ще отбележат Mеждународния ден за чист въздух, като почистят едно от най-големите нерегламентирани сметища в Благоевград. Сметището се намира само на 200 метра от 11-то основно училище „Христо Ботев“ и Целодневна детска градина №2, където учат стотици от децата на Благоевград.
"Елате заедно да заявим, че искаме да живеем в по-чист и приветлив град и да покажем, как това може да се случи", приканват организаторите.
Събитието ще се проведе днес от 17.30 часа и част от национална кампания по повод Mеждународния ден за чист въздух.
На място ще има осигурени камиони и контейнери за събиране боклуците, както и няколко лопати за изгребване на строителните отпадъци. Желателно е всеки от участниците да си осигури гумени ръкавици и по няколко найлонови чувала.
Замърсяването на въздуха е сред най-сериозните екологични и здравословни проблеми пред които обществото ни е изправено днес, а нерегламентираното замърсяване е само един от многобройните фактори, който допринасят за това. И за съжалени Благоевград е сред градове с най-мръсен въздух в България. Нека заедно на 7-ми септември започнем да променяме това.
Замърсяването на въздуха не познава национални граници и засяга всички ни. То е най-големият екологичен риск за човешкото здраве и една от основните предотвратими причини за смърт и болести в световен мащаб.
Качеството на въздуха в България поражда сериозни тревоги: измерванията показват, че гражданите в цялата страна дишат въздух, който се оценява като вреден за здравето. Според Световната здравна организация 60% от градското население на България е изложено на опасни (нездравословни) нива на прахови частици (ФПЧ).
Тревожните научни данни, както и осезаемото влошаване на качеството на живот заради мръсния въздух в градове от цялата страна карат жителите им да се тревожат все повече за своето здраве и да предприемат обединени действия за справянето с проблема.
Ето и малко повече информация за националната инициатива:
Тази година ще отбележим Международния ден на чистия въздух - 7-ми септември - в цяла България, обединени от общата кауза и твърдата убеденост, че чистият въздух и здравето на семействата ни са наше изконно право.
В събитието ще се включат с различни инициативи граждани от:
1. ДОБРИЧ - организира се от "Дишай, Добруджа" с поход до депо за отпадъци край село Богдан община Добричка на 7 септември от 10:00 часа;
2. ДЕВНЯ - организатор е "Дишай, Девня" със среща-разговор за местните проблеми на 28 август от 10:00 часа;
3. ПЛОВДИВ - от "Дишай, Пловдив" с акция в центъра на града на 7 септември;
4. ПЕРНИК - от "Дишай, Перник" с разходка за чист въздух на 7 септември от 18:00 часа;
5. РУСЕ - организатор е "За чисти въздух и вода в Русе" на 7 септември в Центъра на Русе - Часовника от 18:00 до 19:00 часа със снимки на русенци с надпис "Чист въздух за Русе" и на 11 септември на кея до вития мост в 9:00 ч. бягане с екопослание; до 1 октомври - фотоконкурс "Екологичните проблеми на Русе";
6. СОФИЯ - Екологично сдружение "За Земята" на 7 септември от 18:30 часа с акция в центъра на София.
7. БЛАГОЕВГРАД - организира се от „Благоевград диша“ и включва доброволческа акция по почистване на нерегламентирано сметище, край 11 основно училище „Христо Ботев“ на 7 септември от 17:30 часа.
Всеки може да се включи в каузата за чист въздух като се снима с импровизиран плакат с мотото на Деня на чистия въздух за България: “ИСКАМЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ, ИСКАМЕ ЗДРАВЕ!” и публикува снимката, придружена с кратко описание в това събитие.
Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе - 7-ми септември е създаден от ООН през 2020 година и има за цел изграждането на глобална общност от действия за насърчаване на сътрудничеството за решаване на проблема на национално, регионално и международно ниво.
Организатор за Благоевград е Гражданска инициативна група „Благоевград диша“.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов