Избрани Новини

Петата земляческа среща в Добърско посрещна роднини и приятели (снимки)

Осем оброчища пазят селото от зли очи

Всяка година родените в Добърско организират своите землячески срещи, за да се разпознаят и прегърнат, да се преклонят пред своето незаменимо детство и родители, и корени, приятели и роднини, да запалят свещичка в храма, да чуят песните от „живите съкровища“ на България, да се хванат на хоро...
Петата земляческа среща посрещна своите деца – малки и големи.
Кметът на Добърско Илиян Джунев и председателят на Общинския съвет в Разлог д-р Мария Копанарова ги поздравиха – да са здрави и да се връщат към здравите корени на родното село. И пяха, и танцуваха самодейните ансамбли на Добърско и Дорково, а Никола Тодоров вдигна всички на общо хоро.
Петата земляческа среща е преклонение и обич към Добърско - едно от онези малки и красивите селца, които омагьосват за цял живот с природа, древна история, забележителности, култура и хора...
ОСЕМ ОБРОЧИЩА ПАЗЯТ СЕЛОТО ОТ ЗЛИ ОЧИ.
Легенди разказват, че на всяко от местата на оброчищата в миналото е имало махала и всяка махала е си е избирала по едновековно дърво, под което хората са поставяли жертвен камък и християнски кръст.
ПРЕДАНИЕ ЗА САМУИЛОВИТЕ ВОЙНИЦИ
Предание разказва, че след битката край Беласица от 1014 г., която цар Самуил изгубил и за наказание Василий II Българоубиец ослепил армията му, ослепените български войски тръгнали към Рилския манастир. Пътят им минавал през Добърско и войниците спрели да си отдъхнат малко от пътя.
Не щеш ли, през нощта започнала люта буря и войниците не можели да продължат към манастира. Направили си подслон близо до аязмото, за да изчакат бурята да отмине, но когато започнали да пият и да се мият от водата, усетили облекчение от болките си. Така решили да се заселят в селото и да създадат Добърската музикална школа, която до XX век е съществувала и е подпомагала незрящи деца
30-МЕТРОВ ВОДОПАД
Водопадът Щрокалото пада от 30 метра височина и когато е пълноводен, е изключително красив.
АНТИЧНА ПЕЩ ЗА ТУХЛИ
Преди няколко години по време на голяма буря вековно дърво бива изтръгнато от земята от силния вятър и дъжда и под него се отворила дълбока дупка. Когато дъждът спрял и хората погледали в дупката, оттам се показали тухлени арки. Повикали хората експерти, които установили, че това е много добре запазена римска пещ.
УНИКАЛНА ЦЪРКВА ОТ 17 ВЕК
Църквата е построена през 1614 година. Храмът е вкопан в земята според изискванията на поробителите, няма камбанария, няма дори прозорци, а само малки процепи. С това обаче приликата с храмовете, строени по онова време, свършват. Едва пристъпили прага на църквата,  ще останете удивени от уникалните стенописи, с които е изографисан всеки сантиметър.
В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов