Избрани Новини

В Добринище честваха Илинденско-Преображенското въстание

Пред хижа "Гоце Делчев" се събраха стотици жители и туристи

Кметство Добринище организира честване на 118-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Пред хижа Гоце Делчев се събраха стотици жители на града и много туристи, за да отдадат почит на героите, посветили живота си на един идеал – свободна, независима и целокупна България.
С приветствие към съгражданите си и гостите се обърна кметът на Добринище Петър Галчев.
В словото си пред присъстващите кметът на община Банско Иван Кадев припомни исторически факти, свързани с Илинденската епопея, в която свое място има и Добринище.
Добринищката чета се сформира в Самоков, откъдето тя тръгва за родния край след обявяване на въстанието в средата на септември. В състава и́ влизат Георги Дамянов, Илия Дамянов, Апостол Дамянов, Лазар Хаджиев, Иван Деницин, Костадин Прътев, Добри Мунин, Костадин Пишаров и много други. Четата води последен бой с турците в Годлевската планина, откъдето през Рила планина се изтегля на българска територия, разказа общинският кмет.
118 години са минали оттогава. В онова съдбоносно време остава страданието на народа. А ние трябва да помним и него, и подвигът, и саможертвата. Но най-вече – трябва да пазим духа на свободата, заяви Иван Кадев.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)