Избрани Новини

Продължава Международната седмица на ръчното традиционно изкуство в Банско

Задругата на банските механи "Уникално Банско” организира за гостите кулинарен тур

С взаимен интерес и ползотворни срещи продължава Международната седмица на ръчното, традиционно изкуство в Банско. Участниците от балканските страни и Централна Азия имат ежедневна наситена програма, в която са включени разнообразни дейности.
Задругата на банските механи „Уникално Банско” организира за гостите кулинарен тур. В механите Воденицата, Молерите, Везюва къща и Дедо Пене собствениците лично показаха приготвянето на оригинални бански ястия като бъркада, курбан, кукурини и кустурета по прашаритски.
Във Велянова къща майсторката Мария Кушлева демонстрира „сноване” - как навремето са подготвяли основата за тъкане на ръчни станове, а майстор Верен Чучулайн покани в работилницата си гостите, за да видят как парчета дърво се превръщат в художествени изделия. Никола Кулин показа пък тънкостите на дърворезбата, която има вековни традиции в Банско.
В рамките на Международната седмица на ръчното, традиционно изкуство бе организиран и един нестандартен базар на изделия на майстори от Сърбия, Турция и централноазиатските републики високо в Пирин. По време на събора Илинден на хижа Бъндерица туристите можеха да разгледат и купят оригинални ръчни изделия на занаятчиите.
Демонстрациите на занаятчии от различни страни и от България продължава всеки ден от 17 часа пред Туристическия информационен център, а шатри на базара са разположени пред читалище „Никола Вапцаров”, музей „Никола Вапцаров” и църквата „Света Троица”.


Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май