Избрани Новини

Август е юбилеен месец на теснолинейката

5 са специалните атракционни пътувания през август – на 1, 7, 14, 21 и 28 август

Точно 100 години след първата копка за изграждане на теснолинейката през 1921 г., тя е препълнена с усмивки от всички краища на страната и света. И понеже днес, 1 август, се навършват 95 години от заминаването на първия влак по линията въобще, от Сдружение "За теснолинейката" обявявиха август за Месец на теснолинейката.
И за да бъде отбелязан юбилеят, както подобава, и всички желаещи да се включат, убедиха  БДЖ да направят не едно, а цели 5 специални атракционни пътувания през август – на 1-ви, 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми. На изброените дати ще може да пътувате с специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадицонни спирания на не толкова познати спирки. Влакът ще включва освен обичайните пътнически вагони и товарни, каквито смесени композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон.
Тръгване от Септември в 10:45 ч. със следните специални спирания: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода. Престой от час и половина (90 мин.) на най-високата гара на Балканите – Аврамово, за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки. Обратно ще спре на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”. Пристигане в Септември: 18:35 ч.
Билети ще се продават на всички големи гари в страната – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45 лв. Информация за пускането на билетите в продажба очаквайте съвсем скоро тук или на нашия телефон – 0892 288 220.


Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден