Избрани Новини

В Смоличано почетоха Успение на Света Анна (снимки)

Храм "Света Анна " се намира над скална ниша с водопад и аязмо

В късните следобедни часове духовници и православни християни от Кюстендил посетиха храм, посветен на Св.Анна, майката на Св.Богородица. Храмът се намира в с.Смоличано, община Невестино. Посещението бе по повод вчерашния празник - Успение на Св.Анна.
Село Смоличано се намира в община Невестино, област Кюстендил. Разположено е по течението на река Елешница, в югоизточните склонове на Осоговска планина, в областта Пиянец. Отдалечено е на 100 км югозападно от столицата София, на 28 км югоизточно от Кюстендил и на 20 км от общинския център село Невестино. Селото е пръснато на 17 отдалечени една от друга махали. Средната му надморска височина е 632 м. Населението му наброява около 15 души.
Храм "Света Анна " се намира над скална ниша с водопад и аязмо. Построен е върху основите на средновековна църква. Обновен и преизписан е през 1888 г. от зографа Георги Попалексов. Според сондажни проучвания съществува по-ранен живописен слой, който датира от XVII в. Иконостасът е двуредов, с ценна декоративна украса. Според преданието някога тук 
е имало манастир.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов