Избрани Новини

19 юли е ден на българската дипломатическа служба

Утвърден е с резолюция на министъра на външните работи от 21 юли 1999 г.

19 юли се отбелязва като ден на българската дипломатическа служба, утвърден с резолюция на министъра на външните работи от 21 юли 1999 г. На тази дата през 1879 година е издаден указ на княз Александър Първи, с който се назначават първите български дипломатически представители в чужбина.
Драган Цанков, Евлоги Георгиев и Димитър Кирович са изпратени да защитават българските интереси в Цариград, Букурещ и Белград. В периода от 1879 до 2003 година българските дипломати научават тънкостите на дипломацията предимно в чужди дипломатически школи.
През септември 2003 година с постановление на Министерския съвет е създаден Дипломатическият институт към министъра на външните работи. Създаването на българска дипломатическа школа цели въвеждането на стандарти в дипломатическата професия, по които да бъдат подготвяни служителите на българската дипломатическа мисия.
Освен обучителна структура за действащи и начинаещи дипломати, институтът е и център за стратегически изследвания в областта на международните отношения, като по този начин подпомага българските държавни институции.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)