Днес почитаме Св.апостол Акила и Преподобни Никодим Светогорец

Св.Никодим поразявал своите съвременници със задълбоченото си познаване на Библията

Свети апостол Акила бил ученик на свети апостол Павел, който го направил епископ. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската вяра живял с жена си Прискила в Италия. Когато император Клавдий заповядал на евреите да напуснат Рим, Акила заминал със съпругата си за Коринт. По това време свети апостол Павел, който проповядвал Христа сред езичниците, пристигнал от Атина в Коринт, главния град на Ахаия, намерил тук Акила и Прискила и се установил у тях. След като просветил Акила и Прискила с вярата в Христа, Павел ги кръстил. Свети Акила проповядвал Христа в Азия, Ахея и Ираклия и помогнал за спасението на много човешки души, като обръщал езичниците и ги кръщавал. Той обикалял и по други земи, претърпял много страдания и бил убит от неверниците.

Св.Никодим Светогорец е православен църковен писател от гръцки произход, пише pravoslavieto.com. Роден е на остров Наксос. Получил образованието си в Смирна. От 1775 г. се подвизавал в Св.Гора Атонска. През 1783 г. приел схима и дълго време живял като затворник. Почти 30 години посветил на редактирането и подготовката за печат на класическите си трудове по аскетика - св.преп. Симеон Нови Богослов, св.Григорий Палама и други подвижници. Превел и редица католически произведения, в частност книгата на монаха Лоренцо Скуполи (XVII в.) "Духовна бран". (Преведена от св.Теофан Затворник под името "Невидимата бран", книгата добила голяма популярност).
Освен преводи, житийни, вероучителни и назидателни трудове, св.Никодим Светогорец е оставил и екзегетически книги. Той е съставил тълкувания на Съборните послания и тълкувание на Посланията на св.ап. Павел. Коментарите се основават главно на творбите на Блажени Теофилакт и Екумений Трикски и съдържат множество забележки и подробни азбучни указатели. При работата си св.Никодим използвал и ръкописа на митрополит Митрофан Смирненски (IX в.), намерен от него в един от Атонските манастири. Св. Никодим поразявал своите съвременници със задълбоченото си познаване на Библията, части от която знаел наизуст. През 1955 г. Константинополската църква причислила Никодим Светогорец към сонма на светците.
Днес имен ден празнува Орлин.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"