Избрани Новини

Как да се справим с горещините?

Опасно топло време и оранжев код за горещини е обявен в страната и днес

Опасно топло време и оранжев код за горещини е обявен на места в страната и днес. През вчерашния ден температурите в някои области достигнаха 38 градуса. Паралелно с това се увеличава и броят на хората, потърсили медицинска помощ вследствие на горещините, отчитат от спешните центрове в страната. За какво трябва да внимаваме и как да се предпазим от високите температури?

Горещото време е най-опасно за хората от рисковите групи - възрастните, малките деца и хората със специфични сърдечни заболявания като инфаркти и инсулти, ритъмни нарушения и хипертония. Не бива да се излиза между 14-16 часа, а при оранжев код и от 13 до 17 часа.

Другото, за което трябва да внимаваме, е да няма рязка смяна на температурата. Хубаво е да нагласяме климатиците на 24-26 градуса, за да можем, когато излезем на 34-35 градуса, да няма толкова рязка промяна и тялото по-добре да се адаптира.

Хората със сърдечни заболявания да измерват по-често кръвното си налягане, но да не преминават към самолечение, а да се консултират с лекар за коригиране на приеманите лекарства.

Носете по-широки дрехи, шапки, слънчеви протектори за предпазване на кожата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов