Избрани Новини

Осветен бе първият православен храм в кюстендилското село Невестино

Храм "Св. Петка Българска" е построен преди 16 години

На 4 юли, когато православната църквата отбелязва Неделя на Всички български светии, кюстендилското село Невестино се сдоби с първия си православен храм – извършено бе пълното освещаване на построения преди 16 години храм „Св.Петка Българска“, пишат от Софийска св.митрополия.

С благословението на патриарх Неофит чинът на освещаването и последвалата първа св.Литургия в храма бяха възглавени от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него влязоха архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, протойерей Даниел Хаджийски, предстоятел на новоосветения храм, иконом Светослав Григоров, предстоятел на кюстендилския храм "Успение Богородично", свещеник Тодор Точев, свещеник Андон Софиин, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Мирослав Костов.

За църковните песнопения на службата се погрижиха певци от хор „Св.Наум Охридски“, ръководени от д-р Андрей Касабов, заедно с Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

Молитвено участие на службата взеха и редица свещеници от Кюстендилска духовна околия, както и монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир „Св.ап. и ев.Лука“.

Да уважат историческото събитие в храма се бяха събрали кметът на Община Невестино инж. Димитър Стаменков, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, кандидат-народни представители, дарители, спомоществуватели и множество богомолен народ.

По време на светата Литургия бе извършена и офикия – протойерей Даниел Хаджийски бе отличен с духовното звание „иконом“, а епископ Поликарп му пожела това да му послужи за смирение и духовна опора в живота и служението.

В края на службата владиката поздрави духовенството, певците, църковното настоятелство и всички присъстващи за новата духовна придобивка от името на патриарх Неофит, като прочете и неговото слово по случай Втората неделя след Петдесетница - на Всички български светии. В словото се казва:

„За нас, съвременните православни българи, светиите от българския род са радост и утеха, но и пример – образец, който ни задължава да живеем във вярата така, че да бъдем достойни за висотата на подвига им и верни техни следовници. Да бъдем техни сънародници не само в земното отечество, но и в нашето общо небесно Отечество – Дома на Отца, в който според свидетелството на Христа Спасителя „има много жилища“ (Иоан 14:2). Нека не мислим, че техният подвиг е нещо невъзможно за нас – нещо, което не е по нашите сили. И в нас, както и в тях, е силата Божия, която „се в немощ напълно проявява“ (2 Кор. 12:9), и ние всички сме „призвани светии“ (Рим. 1:7), които не бива да забравят, че „… на ония, които любят Бога и са призвани по Негова воля, всичко съдейства към добро“ (Рим. 8:28). Нека разгаряме в себе си пламъка на вярата и на копнежа по Царството Божие, като всякога се вдъхновяваме от подвига на нашите духовни отци и майки, наши сродници по вяра и род, и като имаме пред очите си венеца на техния живот – светостта, да подражаваме на вярата им (срв. Евр. 13:7).“

Епископ Поликарп подари за новоосветения храм и икона на света Петка Търновска – дар от патриарх Неофит, а Татяна Попова дари копие на Богородичната икона "Всецарица".

За да бъде извършено дългоочакваното освещение, средства за ремонт бяха отпуснати от Министерския съвет през февруари, а част от инициаторите днес подариха икона на Св.Богородица „Умиление“ на предстоятеля на храма отец Даниел.

Архимандрит Исаак от своя страна и от името на духовенството, църковното настоятелство и жителите на селото отправи благодарност към патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за днешната паметна служба, както и на всички потрудили се и дарили средства за въздигането на първия и единствен храм в кюстендилското село.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов