Официално: Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград

На втория тур той събра около 2 000 гласа повече от Румен Томов

Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград. На втория тур от частичните избори той събра около 2000 гласа повече от Румен Томов, който управлява общината година и половина.

По-малко от един процент е разликата в избирателната активност между двата тура на изборите за кмет на Благоевград. Антирекордът беше поставен миналата неделя с едва 27.75% гласували. Финалът на изборите обяви заместник-председателят на ОИК Йордан Симонски.  Гласували са общо 28.46% - 18 645 гласа. С около 500 гласа повече в сравнение с предишния тур. 

В 21:00 часа щабът на адвокат Илко Стоянов обяви победа, позовавайки се на данните от своите представители в секционните комисии: 

"Ще бъда диалогичен кмет и това, което съм обещал най-вече - ще бъда почтен. Заложих изцяло на позитивното, на новото, на диалога, на разума", коментира Илко Стоянов. 

Общинската избирателна комисия обяви и финалните резултати. Кандидатът на "Има такъв народ“ събра 56.08 процента, а независимият Румен Томов - 40.78 на сто. 

Досегашният градоначалник, който управлява община Благоевград 19 месеца, заяви, че приема резултата, но се усъмни в почтеността на вота. Според него е имашло много сигнали за купуване на гласове, ние са се обърнали към органите на реда. Успехът на опонента му се дължи на ниската избирателна активност, смята Томов.