Избрани Новини

Кюстендилският музей представя нова етнографска изложба

Тя е на тема "Градът и селото" с автор д-р Веска Спасова

Регионален исторически музей представя нова етнографска изложба на тема "Градът и селото" с автор д-р Веска Спасова.
Идеята на изложбата е представянето на града и селото като социално организирани пространства, включващи интериора на жилището и интерпретиране на живота в него. Експозицията въвежда в атмосферата на една отминала епоха – края на XIX – първата половина на XX в., показва многообразието на етнокултурата, характерна за Кюстендилския край.
Акцент в нея е жилището и неговата уредба. Домът е не само стаите, но и покъщнината, постелките, преживяванията, спомените на хората.
Образът на селото е представен чрез двуделното жилище /две стаи/. Основен структурен елемент на жилищната планировка е помещението с огнището, наричано в Кюстендилско каща, мутвак, куйкя. Първоначално огнището се намира в центъра на „кащата”, впоследствие е поставяно на някоя от стените. Около него е разположен кухненският инвентар. Експозицията показва нощви, краг, бутенкя/бутеньо за биене на мляко, чутура за кълцане на пипер, крондири, котлета, тигани, сито и решето, лъжичарник, просфора /печат за обредни хлябове/, съдове за съхранение на продукти като връчви, кюпета, глинени гърнета, също софрата с трикраките столчета, съдове за вода като стомни, гюмове, ибрици, букол и др. До мутвака се намира одаята, собата. Там спи семейството през зимата, посрещат се гости, тъче се на разбоя. Обзавеждането включва дървени „одери” за спане, миндерлъци за сядане, покрити с домашно тъкани шарени черги и пъстри възглавници, полици по стените, някой и друг семеен портрет, стенно огледало с бяла кърпа, домашно тъкана, иконостас, газена лампа и др. В одаята са експонирани още дарак, хурка за предене на вълна, повесмарка /хурка за коноп/, чекрък, въртежка и др.
Пространството на градското жилище в изложбата е оформено от входно антре и гостна стая. Символ на модерността е стенната ниша „а ла франга” с порцеланови чинии и медни сахани; порцеланов леген с кана за вода; сребърен сервиз, подноси; красива фруктиера в стил ампир; бонбониера от 1870 г., изработена от алпака; тоалетки; часовник, свещник, шевна машина, мангал за отопление и др. В унисон с представителния интериор на експонираното жилище са също плюшеният диван със столове и фотьойл; грамофон; висока маса с дантелена покривка, завеси, привързвани с декоративни шнурове и пр.
Изложбата показва също разнообразни тъкани, народни носии и градско облекло, накити от края на XIX в. и XX в.
В духа на общата насоченост експозицията е адресирана до широката публика. Тя цели да забавлява, впечатлява, обогатява, информира, да предизвиква приятни емоции и преживявания в своите посетители!


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов