Избрани Новини

В Благоевградския музей показват изложбата "Спортът за един мирен свят“

Експонатите представят участието на Благоевград в олимпийската щафета през XX век

Днес от 11:00 ч. в Регионалния исторически музей – Благоевград ще бъде открита изложба „Спортът за един мирен свят“. Експонатите представят участието на Благоевград в олимпийската щафета през XX век. Гостите ще имат възможност да видят фотографии, предмети и снимки, свързани с развитието на спорта в Благоевград.
Изложбата се осъществява с подкрепата на преподаватели и студенти от катедра „Теория и методика на физическото възпитание“ и катедра „Спорт“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“. В рамките на събитието ще бъдат представен купи, медали, грамоти и снимков материал, показващ успехите на студентите от ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград.
Изложбата цели приобщаване на спорта към историческата памет на града и популяризиране на културните ценности по темата. Експонатите се представят за първи път пред публика.
Изложбата „Спортът за един мирен свят“ се реализира с помощта на:
- ЮЗУ „Неофит Рилски“, катедри „Теория и методика на физическото възпитание“ и „Спорт“. Специалната заслуга принадлежи на доц. д-р Даниела Томова, която е и председател на Олимпийския клуб в Благоевград. Тя организира представянето на клуба в музея и на студентския спорт.
- Държавен архив – Благоевград предоставя фотографиите от щафетата на олимпийския огън в Благоевград през 1980 г.
- Колекционерът и приятел на музея Йордан Стоянов предоставя редки значки и плакети от първите международни спортни участия на България.
- Колекционерът и приятел на музея Методи Кехайов предоставя спортни трофеи от историята на родния футболен отбор „Пирин“.
- Участват също спортните деятели: Калин Анастасов - шампион по тенис и ръководител на тенис клуб Пирин), Сергей Христов - шампион тласкане на гюлле, Кристиян Атанасов - шампион по тенис на маса, Евтим Евтимов – факлоносец на олимпийския огън през 1980 г.
Изложбата е поздрав за всички спортни клубове, спортисти, треньори, фенове и граждани, които подкрепят идеята спортът в Благоевград да заеме достойно място в бъдещето на града.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов