Избрани Новини

Стела Балтова обеща до седмица да бъдат отворени и други гранични пунктове с Гърция

Гръцката позиция е, че правенето на тестове на граничните пунктове е причината за проблема

„Водят се разговори за отваряне и на други гранични пунктове освен „Кулата“ и аз съм убедена, че много скоро - до седмица или до няколко дни, този проблем ще бъде преодолян. Не решен, но преодолян“. Това коментира по БНТ министърът на туризма Стела Балтова.

Гръцката позиция е, че правенето на тестове на граничните пунктове е причината за този проблем, допълни Балтова.

Относно дейността на един от най-големите гръцки туроператори Балтова коментира, че не знае какъв е броят на засегнатите българи, но Министерството на туризма внимателно следи ситуацията.

„Още миналата седмица изпратих писмо до гръцкия министър на туризма. В действителност не се касае за временен проблем, той от доста време се е наслагвал, но в никакъв случай фирмата не е в ликвидност и не трябва да се насажда такова притеснение“, категорична е Балтова.

„Гръцкият министър ме увери, че всички българи, които са настанени там, ще могат да изкарат своята почивка“, допълни Балтова.

За съжаление гръцкият туроператор няма гаранционен фонд, призна тя и обясни, че в България за създаването на гаранционен фонд се правят проучвания още от 2003 г. „Сега, ако бизнесът прецени, може отново да се повдигне този въпрос и да се обсъди“, каза Балтова.

Относно подготовката за летния сезон у нас, тя обясни, че над 120 експедиенти от Германия са били на посещение в България тази седмица.

„Това, което се каза е, че в действителност качеството трябва да бъде издигнато отново в култ, но най-важното е гъвкавостта. Хората, които работят в този сектор, са отдадени на това, което правят“, убедена е Балтова. „И българите, и чужденците, са добре дошли и ще бъдат прието по един и същи начин“, подчерта тя.

Министърът коментира още, че се очаква облекчаване на още мерки за туристите

Всеки момент имам уверението от здравния министър, че ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест, надявам се това да стане още днес“. В „Албена“ вече има стикери за ваксиниран персонал, работим и по здравен протокол за влизащите туристи и как ще се процедира в случай на заразено лице, обясни Балтова.

Вече има и близо 30 плажа с безплатни чадъри и принадлежности, на много други цените са между 1 и 6 лева, обясни министърът. Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)