Избрани Новини

Бойка Асиова е носител на наградата "Христо Г.Данов“ за книгата "Роден на Великден“

Тя е автор на книги с публицистика, документалистика, проза

Разложката писателка Бойка Асиова е носител на престижната награда „Христо Г.Данов“ за книгата „Роден на Великден“.

„Всичко, написано от Бойка Асиова, като че ли излиза от потайни пазви, в които планината, ветровете и предците са съхранявали специално за нея ароматни думи, извезани сюжети и незабравими герои. В пазвата на тази книга има един живот. Българско сираче от Илинденското въстание (1903) се превръща в ирландски студент по медицина, а след това жител на света, който лекува европейци и африканци, но най-вече своята душа. Ще намери ли лек за гладуващото си сърце по най-дългия път обратно към себе си? На този въпрос ще ви отговори Бойка Асиова така, както само тя го може.“ ( Веселина Седларска за книгата "Роден на Великден")
Тържествената церемония на наградите " Христо Г.Данов" се състоя на 14 юни и се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г.
Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите: Българско издателство; Автор на българска художествена литература; Преводач на художествена литература; Автор в областта на хуманитаристиката; Автор на издание за деца; Художник или дизайн и оформление на книга; Представяне на българската книга и Библиотечно дело. Голямата награда е за цялостен принос в националната книжовна култура. На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.
В раздел „Българско издателство“ призът бе връчен на издателство „Факел Експрес“ за книгата „Творения“ на Владимир Хлебников. За българска художествена литература наградата спечели Бойка Асиова за книгата си „Роден на Великден“. За превод бе отличен Стефан Русинов за превода от китайски на две книги „Живи“ и „Трите тела“. В областта на хуманитаристиката призът бе връчен на Нонка Богомилова за книгата й „Балканите: белязани пътища (1991-2016)“. В раздел „Издание за деца“ наградата бе връчена на Сотир Гелев, автор на книгата „Приключенията на г-н Боровинка по вода и суша“.
За дизайн и художествено оформление бе отличен Дамян Дамянов, художник на книгите „Метаморфозата“ на Кафка и „Приказки за пишещата машина“ на Джани Родари. В раздел „Представяне на българската книга“ призът бе връчен на „Литературен вестник“. За библиотечно дело бе отличена Мая Николова Димитрова – библиотекар в НБ „Св.св. Кирил и Методий“. Наградата за цялостно творчество е на 90-годишния писател Георги Стоянов, наречен „Певецът на Тракия и пловдивския край“. Георги Стоянов пише от 60 години и е автор на 15 романа и 7 сборници с разкази.
Бойка Асиова е автор на книги с публицистика, документалистика, проза. Между тях са сборниците с разкази „Мъжко можене“, „Лудовица“, „Рецепта за камбана“ (Годишна награда на СБП за есеистика) и романите „Яловата вдовица“ (Национална награда „Н. Хайтов“, номинация за наградата „Хеликон“, преведен на немски и турски език) и „Вълчицата излиза привечер“. „Запеските. Дух и материя“ с приз за принос в запазване на фолклора. Автор на публицистично-документални филми на БНТ („Жалба по Гоце“, „Между люлката и гроба“, „Курбан за Илинден“, „Двата Миладина“, „Пътят за Драма“, „Тайната на юдите“ и др. в областта на борбите на македонските българи за национално освобождение, културно наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция).


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов