Избрани Новини

Кампанията "Синьо лято“ на омбудсмана идва в Благоевград

Тя е насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите

От днес в 12 града на страната стартира националната кампания на омбудсмана Диана Ковачева „Синьо лято“, насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите. 
Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID – 19, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.
Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна. По тази причина от днес до 18 юни, психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца. Пълният списък на контактите за записване на желаещите са публикувани по-долу.

Омбудсманът открива и горяща телефонна линия за записване 0896 760 007 и имейл h.rangeloava@ombudsman.bg за задаване на конкретни въпроси от ученици и родители, ако съществува притеснение за споделяне на проблемите очи в очи с психолог.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.
При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.

„От днес започва кампанията „Синьо лято“, ще записваме деца и родители за безплатни консултации с детски психолог, те могат да го направят на горещия телефон 0896 760 007, като има информация и на сайта на националния омбудсман и на местните омбудсмани. В София приемните са две, а в страна са разкрити в 11 града. Получих много жалби от родители, които са разтревожени, че след изолацията учениците се усещат тревожни и по-малко мотивирани да се върнат в една по-контролирана и стриктна среда, каквато е присъствената форма на обучение, и когато след моя среща с ученици от Столичната професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ те ми казаха, че биха се срещнали с  психолог, но ако може това да е анонимно, реших още в петък и поставих имейл адрес на сайта на омбудсмана, където деца и родители могат да напишат въпроси към психолози“, заяви по-рано днес доц. Ковачева пред БНР.  

Партньори в Кампанията са още:  Сдружение „Дете и пространство“, БЧК – Пловдив,  Сдружение „Нови хоризонти“ – Смолян, Център за обществена подкрепа – Велико Търново, Център за обществена подкрепа – Варна, Свободен младежки център – Видин, Дневен център за деца с увреждания – Ранна интервенция – Русе и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и юноши в гр. София „Таралежи“.

КОНТАКТ ЗА ЗАПИСВАНЕ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ:

ГРАД БЛАГОЕВГРАД

Обществен посредник на Община Благоевград – доц. д-р Валентин Василев
Адрес: пл. „Георги Измирлиев – Македончето“ № 1, стая 410
Телефон: 073 867 750 
E-mail: ombudsman_blgd@blgmun.com



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)