Избрани Новини

Омбудсманът: Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите

Животът

21-05-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова становище по проекта за изменение на наредбата за техническите паспорти на строежите, публикуван за обществено обсъждане до края на м. май 2021 г.
В проекта се предлага срокът за съставяне на техническите паспорти на съществуващите сгради – държавна, общинска или частна собственост, включително смесените (държавна, общинска и частна собственост), да бъде отложен с две години - до 31 декември 2024 г., а не до края на 2022 г., както бе досега.
Становището на Ковачева е, че нормативното съдържание на предлаганото изменение, което се отнася единствено до удължаване на предвидения срок, е недостатъчно спрямо заявените в мотивите цели и очаквани резултати на проекта за изменение на подзаконовия акт, включително и заради липсата на изискващата се нормативна, финансова и ресурсна осигуреност.
Според омбудсмана децентрализацията на процеса и възлагане на разходите изцяло на гражданите е практически нереалистичен подход. А преуреждането на материята задължително трябва да включва участието на публичните институции, както и финансиране от държавния бюджет или чрез други финансови механизми.  

„От мотивите към проекта за наредба е видно, че от регистрираните съществуващи и нови сгради по данни на АГКК, към месец април 2021 г. е изключително малък броят на сградите, за които има предоставени копия от изготвени технически паспорти – едва 0,39 на сто.

Посочва се също така и необходимостта от съчетаването на мерките за енергийна ефективност съобразно стратегията за обновяване на националния сграден фонд до 2050 г. и техническите мерки за конструктивна устойчивост и безопасност на сградите в тяхната взаимовръзка“, пише доц. Ковачева.

Тя припомня, че заради десетките жалби на граждани, свързани с издаването на технически паспорти на жилищни сгради до края на 2022 г., още на 15 март т.г. е изразила становище, че отлагането на процедурата е редно да се използва за цялостно преосмисляне на концепцията.
„Прилаганото досега неколкократно продължаване на срока, е показателно за системен проблем, който налага да бъде отново дефинирана ясна цел и потърсено друго, работещо решение за нейното осъществяване“, подчертава още омбудсманът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)