Избрани Новини

Ученици посетиха биохотел по инициативата "Гост за един ден“

Разгледаха биофермата, парниците, рибарника

Учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог, обучаващи се по специалностите ”Фермер“- производител на селскостопанска продукция и „Растителна защита“ - техник-растениевъд, под ръководството на директора на гимназията  Татяна Динчева, Веселина Калинова, Христина Костова и Елка Татарска посетиха биохотел „Моравско село“ по инициативата „Гост за един ден“.
На тях им беше представена дейността на фирмата, занимаваща се с биологично
производство на екологично чисти продукти. Собственичката на комплекса Здравка Смилянова  изнесе лекция пред учениците за устойчивото земеделие и природосъобразния начин на живот. Те проявиха интерес към добрите идеи на домакините и показаха любов към професията.
След представянето на фирмата учениците разгледаха комплекса, състоящ се от биоферма, в която се произвеждат екологични зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, яйца. Постоянните обитатели на фермата са коне, крави, кокошки и патици. Те живеят необезпокоявани и в непосредствена близост до хората. В рибарника плуват пъстърви и няколко шарана.В парниците
наблизо се гледат различни плодове и зеленчуци, в зависимост от сезона – домати, краставици, зелена салата, моркови, картофи, чери домати, подправки, ябълки, круши, ягоди, малини и още много други. Всички те се отглеждат по природосъобразна методология, без да бъдат пръскани с химикали и наторявани с изкуствени торове.
Учениците разбраха как се получава крайния продукт, без да му вредим, без да променяме неговата същност и структура и имаха възможност да дегустират от храната, която се
предлага на гостите – прясна, естествена и домашно приготвена.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)