Избрани Новини

Министрите на земеделието на ЕС посетиха биоферма в Звъничево

Биопродуктите на стопанството са уникални с това, че са произведени в тясна връзка с природата

Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов, еврокомисарят Фил Хоган, министрите на земеделието на страните-членки и представители на европейските институции посетиха Гимел Органик – първото сертифицирано стопанство в България за производство на биоплодове и зеленчуци. Визитата е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.
В оранжериите в с. Звъничево, Пазарджишка област, гостите бяха посрещнати от Гео Дундаров – създател и мажоритарен собственик на дружеството.
Гимел Органик е създадено през 1995 г., и преди 15 години получава първия си сертификат за биологично производство. Днес стопанството разполага с малко повече от 840 дка производствени площи, на които се отглеждат био краставици, домати, пипер, спанак, салати, ябълки, подправки и зърнено-житни култури.
Във фермата работят над 300 човека, като средното годишно производство е 2 675 т. био краставици и 542 т. био домати, заяви Марин Генуров – изпълнителен директор на Оранжерии Гимел АД. Дружеството притежава всички необходими сертификати, които гарантират качеството на крайния продукт: за биологично производство и пакетиране, за добри производствени практики и IFS Food Standart - един от най-високите стандарти за качество на храните, който дава възможност да се проследи цялата верига на производство и пакетиране.
Гимел Органик продава в най-големите търговски вериги у нас и изнася биозеленчуци в Германия, Чехия, Австрия и Румъния. Продуктите са уникални с това, че са произведени в тясна връзка с природата. При все по-нарастващата нужда от опазване на околната среда, нашето стопанство е доказателство за това, че в сектор земеделие биопроизводството е напълно възможно, каза още Марин Генуров.
В Звъничево гостите разгледаха оранжериен блок, в който се отглеждат домати, и пакетиращ цех, където се заготвят продуктите за пазара, като дегустираха и био зеленчуци.
Органичното производство е изключително трудно от гледна точка на растителната защита и ограничаващ фактор за по-високи добиви, подчертаха агрономите на стопанството. В помощ в борбата им с вредителите по растенията, в оранжериите на Гимел Органик се отглеждат биоагенти – полезни малки насекоми и паяци.
Био плодовете и зеленчуци често нямат добър търговски вид, защото в отглеждането им не се използват химически препарати. Използва се изключително ръчен труд, което оскъпява крайния продукт. Търсим постоянно естествения баланс, за да произвеждаме качествени и вкусни зеленчуци, които могат да се транспортират и съхраняват с по-дълъг срок на годност, подчертаха от Гимел Органик.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов