Избрани Новини

Призови места спечелиха деца от курса по иконопис към Православния център

Участваха в националния конкурс "Възкресение Христово"

Две призови места спечелиха деца от курса по иконопис към Православния център в националния конкурс "Възкресение Христово", организиран от Светия Синод на БПЦ. В раздел "Рисунка", в I-ва категория, трето място спечели Елисавета Кючукова, а в IV-та категория също трето място за Михаела Янева. Честито!

За осма поредна година се състоя националният конкурс на Св.синод "Възкресение Христово", като най-тържествената част от който е отслужването на празничната св.Литургия и награждаването на победителите.

В тазгодишния конкурс се включиха хиляди деца от цяла България и чужбина. Заради пандемичната обстановка в страната през 2020 г. не бе възможно извършването на награждаването и рецитала на наградените творби. Тази година обаче обстановката позволи нормалното провеждане на тържествения финал.

В столичния храм "Св.св. Кирил и Методий" Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави празничната св.Литругия, а заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св.митрополия, ставр.иконом Александър Георгиев, ставр. иконом Захарий Дечев, свещеник Гавриил Николов, протодякон Иван Петков и дякони.

Обстановката в храма бе особено радостна, защото бяха дошли десетки деца от столицата и от страната, за да получат своите награди.

В края на богослужението Ловчанският митрополит предаде благословението на предстоятеля на Българската православна църква патриарх Неофит и благодари на всички участници, положили усилия с участието си в Националния конкурс.

"Целта за създаването на този конкурс бе да дадем възможност на децата духовно да растат  като силни, искрени и чисти хора. Работейки върху темата за Възкресението Христово, те мислят и разсъждават за най-великия празник. Рисувайки Възкръсналия Господ или пишейки съчинение, това ги духовно обновява – дава им сила. Желанието за създаването на този конкурс бе възможността децата ни да растат нравствени и вярващи, да им помогнем да бъдат здрави и духом, и телом… Нашият конкурс е най-големият детски конкурс, дават се най-големите награди", каза в словото си митрополит Гавриил.

Изпято бе многолетие, а след това всички участници получиха своите награди. След тържествения финал се състоя и концерт-рецитал в сградата на неделното училище при храм "Св.св. Кирил и Методий", където някои от участниците представиха своите творби. Открита бе и изложбата на наградените рисунки и фотографии, участващи в конкурса.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)