Ваксинират македонски граждани на граничните пунктове Станке Лисичково и Златарево

Важи за хората с български паспорти, постоянно и временно пребиваващите и техните семейства.

От днес са разкрити два центъра за ваксинация срещу COVID-19 на граничните пунктове със Република Северна Македония - на Станке Лисичково и Златарево. В тях ще могат да се имунизират граждани на Република Северна Македония. Разкриването на мобилните кабинети е по идея на българския филантроп д-р Милен Врабевски. Пред Радио Благоевград той обяви, че в момента има възможност да бъдат ваксинирани гражданите на Северна Македония с български паспорти, постоянно пребиваващите, както и временно пребиваващите и техните семейства.

„Ваксинацията е започнала днес от 14 часа, по списък, но от сряда ще обявим зелени коридори, което означава, че гражданите от другата страна на границата, ще идват свободно и ще се ваксинират“, каза д-р Врабевски. Предоставените ваксини са на Пфайзер, Модерна и Янсен.

Той поясни, че интересът е много голям, има записани около 2000 човека до момента. „Ще гледаме, при перфектен ред, да не откажем на никой и да можем да покрием всички желаещи, които през следващите месеци най-вероятно ще нарастнат. Пунктовете са разположени в буферната зона. Няма да връщаме и местни хора, които са решили да се ваксинират и смятат, че така ще им е по-лесно. Създадената организация е в пълен синхрон с министерството на отбраната, министерството на вътрешните работи, агенция „Митници“, външното ни министерство и министерството на здравеопазването, както и с НОЩ и ваксинационния щаб, а ваксините се получават от съответното РЗИ“, уточни Милен Врабевски. Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"