С тържествена заря-проверка в Благоевград почетоха българската армия

Участваха военнослужещи от Военно формирование 26400

По случай Деня на храбростта и Празника на българската армия, 6 май, в Благоевград се проведе тържествена проверка-заря с участието на военнослужещи от Военно формирование 26400 и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
На пл "Георги Измирлиев" се построиха представителните роти на Бригадно командване и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.
Бригадното командване е горд наследник на традициите на славния 14-ти пехотен Македонски полк, 25-ти Драгомански стрелкови полк и 3-та мотострелкова дивизия. Командващ тържествената проверка бе майор Кибритев, а приемащ бе командирът на Бригадното командване полковник Митко Балтов. На събитието присъстваха вр.и.д. кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, заместник-кметовете инж.Венелин Трошанов и Пролет Трифонова, Мария Захова, секретар на община Благоевград, Бисер Михайлов, областен управител, подполковник Петър Митев, началник на Военното окръжие, представители на политически партии, общественици и граждани. Думата за приветствено слово бе дадена на Ясен Попвасилев:
"В навечерието сме на светлия християнски празник на свети Георги Победоносец, Денят на храбростта и Празник на Българската армия. Преминала през безброй изпитания, извоювала големи победи, изградила легендарни пълководци, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност. Затова днес отдаваме нашата почит към героизма на хилядите български войни и с уважение се прекланяме пред техния подвиг и саможертва. Честит празник! Нека Свети Георги Победоносец ви закриля."
Полковник Митко Балтов също произнесе своето тържествено слово към военните и всички присъстващи на площад" Георги Измирлиев": „Този ден е събирателен образ на добродетелите на българския народ, който ни е съхранил през вековете и е поставил основите за развитието и перспективите на нашата родина… В днешния ден ние, българските воини, свеждаме глави пред окървавените, но неопетнените бойни знамена и гордо се изправяме тук пред вас, защото осъзнато сме взели решение да свържем своя житейски и професионален път с най-честната и достойна служба на народ и родина. Благодаря за безупречната служба…Обръщам се към вас с думите на един достоен българин и офицер, полковник Петър Дървингов : „Всеки ден, по една минута, мислете за България, защото така ще държим най-здраво в сърцата си идеала на нашето обединение.“ Честит празник, уважаеми сержанти, офицери и войници и на всички вас, чийто път е свързан с българската армия – честит Гергьовден и честит празник на всички, които с присъствието си показахте уважение към българската армия.“
Нека безпримерният героизъм и себеотрицание на загиналите герои да отеква винаги в нашите сърца и да бъде оня истински пример за родолюбие и всеотдайност към Майка България, който ни прави по-добри нейни граждани.