Избрани Новини

Емблематичното триетажно мъжко хоро оживява в разложкото село Баня

Играе се на песента"Здравче венче“ и е известно като Кула

За пръв път след прекъсване от почти десетилетие в разложкото село Баня правят триетажното баненско мъжко хоро „Здравче венче“, известно като Кула. Младежи от селото усилено се готвят за празника и въпреки че някои от участниците работят на смени, успяват да съвместят графиците си и да репетират, информира в."Струма".

Кулата ще се изпълни под звуците на песента „Здравче венче“, както се нарича и самото хоро, в изпълнение на местни самодейци, а около нея ще се извият няколко ката (няколко на брой) други хора. Това ще бъде и кулминацията на празничния ден, който ще се отбележи с по-кратка програма от предходни години поради бушуващата все още пандемия. Предвидено е празникът да се проведе на открито, на амфитеатралната сцена пред старата Римска баня в селото.

Триетажното мъжко хоро е емблема на самодейната дейност в Баня. Десетилетия наред то участваше във финалните концерти на фолклорния фестивал „Пирин пее“, като за последно е направено през 2012 година. Деветгодишното прекъсване мотивира младежите от селото тази година да възобновят традицията и избраха първия ден от Великден, на който се е правела и в миналото.

Кулата в Баня се прави от незапомнени времена. През годините много самодейни състави са правили опити да направят тази внушителна жива човешка кула на три етажа, но са успявали само на два. В Баня пък опитите за четвърти етаж са били неуспешни, но и триетажното винаги е будило интерес и два пъти е заснемано от чуждестранни снимачни екипи. През 1991 година снимачен екип от Япония заснема продуцираната въз основа на мъжкото хоро „Здравче венче“ постановка „Хаджи Дамбо кула гради“. Пет години по-късно, през 1996 година, американски екип проявява интерес и документира Кулата и още няколко автентични баненски младежки пролетни игри и танци. Селото е и единственото в България, където Великден се празнува четири дни. Четвъртият ден е край параклиса в местността Варвара, но тази година това ще бъде невъзможно заради отнесения през януари от наводненията въжен мост, който е единствената връзка със святото място.

/Източник в."Струма"/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов