Избрани Новини

ОДМВР и РДПБЗН - Благоевград предприемат мерки за сигурност за Великденските празници

Ще се проведат специализирани полицейски операции "Алкохол, наркотици и неправоспособност"

По повод предстоящите светли християнски празници и поредицата от почивни дни, от ОДМВР-Благоевград е създадена необходимата организация за обезпечаване на сигурността, безопасността на гражданите и обществения ред. Планирани са засилени дежурства и мерки, целящи недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на хора. Създадена е организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и с цел недопускане на инциденти ще бъде завишен контролът  при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства.

В празничните дни се създават условия за понижена бдителност у гражданите, от което се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. При носенето на ценни вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство е необходимо да се проявява бдителност и внимание. Не трябва да се оставят незаключени и без надзор за продължителен период от време жилища. Препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Често пъти крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират. Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

Ако станете жертва на престъпление, уведомете незабавно полицията чрез тел.112.

Предстоящите честванията на църковния празник “Възкресение Христово” са свързани със събиране на хора в църкви, манастири и параклиси. Изпълняваните церемонии са съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, което значително повишава риска от възникване на пожари. За осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в област Благоевград, служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" извършват проверки, като особено внимание се обръща на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене. Извършват се инструктажи по пожарна безопасност на длъжностните лица в храмовете, като се акцентира върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и на първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите. 

Един от ритуалите на Християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете. Въпреки предприетите превантивни мерки, РДПБЗН – Благоевград съветва гражданите да внимават при паленето на свещи около храмовете и у дома. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове и да не се оставят в близост до горими материали и без наблюдение. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат от близко запалена свещ.

След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе пожар са изключително сериозни. Възможно е застрашаване на живота и здравето, както на Вас, така и на Вашите близки, също нанасяне на материални щети.

Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол. Имайте предвид, че възрастните, трудно подвижни хора и децата са най-честите жертви на пожари, затова не ги оставяйте сами в къщи и заключени!

При пожар или друг инцидент своевременно да се сигнализират органите за пожарна безопасност и защита на населението чрез тел. 112.

Във връзка с настоящите празници и почивни дни, от полицейски служители на ОДМВР Благоевград ще се осъществява засилен контрол по  АМ „Струма“, главен път Е - 79 в посока Благоевград - ГКПП Кулата и път ІІ- 19 в отсечката пътен възел - Симитли - Банско - Г. Делчев. Полицейски патрули ще бъдат разположени на входно-изходните артерии, както следва:  На ПП-1 Е-79 КПП Бело поле, пътен възел Симитли, Кресна, Сандански, на път ІІ-19 с.Градево, бензиностанция Шел в района на Разлог, входа на Банско и входа Г.Делчев. Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се осъществява активен контрол по спазване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях автомобили на “Пътна полиция”. На 1.05.2021 г., 2.05.2021 г., 3.05.2021 г. и на 6.05.2021 г. ще бъдат проведени специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност“, включително на териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси и пътищата между тях.

ОДМВР-Благоевград апелира към водачите на МПС да спазват стриктно ЗДвП и указанията,  давани от контролните органи.

За да се запази здравето на жителите на област Благоевград, всички да спазват въведените противоепидемични мерки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов