Броим врабчетата днес - за пети път

Миналата година стотици доброволци преброиха 4 627 врабчета

5 години след първото броене на врабчетата в цялата страна БДЗП - Българското дружество за защита на птиците - дава старт на тазгодишната кампания. Днес, събота, участниците - доброволци, регистрирани на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), започват броенето. 

Броенето на врабчетата ни помага да установим численостите на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. През последните години резултатите от мониторинга на широкоразпространените видове птици, извършван от стотици доброволци в цялата страна показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава. За да разберем трайните тенденции и причините за тях,  са нужни още много данни и години изследвания.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 4 627 врабчета. БДЗП се надява тази година да се включат още повече хора, особено семейства с деца, като по този начин отправят поглед към птиците и дивия свят, който ни заобикаля.

Тази година са подготвили много изненади за малките участници, които ще осъществят заедно с „Маргаритка“ и слънчевата Силвия Петкова! Следете случващото се на страницата на събитието във Фейсбук.

Да бъдете врабчеброец, изисква регистрация на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ и възможност да отделите 10 минути в интервалa между 9:00 и 12:00 ч. на 24 април (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg. Много важен момент от преброяването на врабчетата е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата „0“ за съответния вид врабчета.

Всички ресурси са достъпни на vrabcheta.bg, където ще научите всичко за трите вида врабчета, обект на преброяването – домашното, полското и испанското и как лесно да ги разпознавате.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си. 



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен