Избрани Новини

Да възстановим Земята!

Над 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година

Заедно имаме силата да възстановим Земята!
Темата на Деня на Земята 2021 г. е „Да възстановим Земята“. Поставя се фокус върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб. Поставя се акцент, че смекчаването или адаптацията са единствените начини за справяне с изменението на климата. Възстановяването на Земята зависи от всеки един от нас – не само защото ни е грижа за природата, но и защото живеем на нея. Здравата планета не е опция – тя е необходимост за да поддържаме нашите работни места, поминък, здраве, оцеляване и щастие.
Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година, което го прави най-голямото гражданско честване в света. Днес ви каним да станете част от отбелязването на Деня на Земята и да помогнете за по-нататъшни действия по климата по целия свят.
https://www.earthday.org

Как всеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята?
За отбелязване Деня на Замята тази година са организирани 4 кампании:
Проектът Canopy (The Canopy Project)
$ 1 = 1 дърво. Проектът Canopy си партнира с групи по целия свят, за да гарантира, че вашето дарение устойчиво засажда дървета за по-зелено бъдеще за всички. Залесяването спомага за улавянето на въглерод, охлаждането на пренагретите места, благоприятства селското стопанство, подпомага опрашителите, намалява риска от предаване на болести и стимулира местните икономики. Можете да бъдете част от него.
Храна и околна среда
Хранителният отпечатък измерва въздействията върху околната среда, свързани с отглеждането, производството, транспортирането и съхранението на храна – от консумираните природни ресурси, през замърсяването, до отделените парникови газове. Научете как да намалите своя отпечатък и да помогнете на другите да го направят.
Нека да възприемем най- добрите нови техники и практики за подпомагане на фермерите, обновяване на земята им и улавяне на въглерода чрез регенеративно земеделие и устойчиви хранителни практик
Голямото глобално почистване:
Проблемът ни със замърсяването излиза извън контрол и околната среда страда заради него. Откритите сметища отделят опасни парникови газове, отпадъци и замърсители, които навлизат в океаните и сладководните басейни. Микро пластмасата навлиза в храната ни и във въздуха, който дишаме. Смята се, че хората консумират пластмаса, равняваща се на размера на кредитна карта всяка седмица. Присъединете се към нас, за да помогнете да спрем замърсяването.
Климатична грамотност
Преди петдесет години първият Ден на Земята дава началото на екологична революция. В момента разпалваме образователна революция, за да спасим планетата. Ние гарантираме, че учениците по целия свят се възползват от висококачествено образование, за да се превърнат в информирани и ангажирани с околната среда млади хора.
В комбинация с гражданското образование, климатичната и екологична грамотност ще създадат работни места, ще изградят зелен потребителски пазар и ще позволят на гражданите да се ангажират с възстановяването на Земята.
https://www.earthday.org/earth-day-tips
Предложени са 51 мерки за Деня на Земята, като част от тях са, както следва:
- Подкрепете голямото глобално почистване, като съберете отпадъците около Вас, докато се наслаждавате на дейностите си на открито.
- Споделете Вашата история или историята на Вашата общност и полаганите усилия за опазване на околната среда.
- Спрете обезлесяването, като подкрепите компании, които играят активна роля срещу него. И този ден на Земята помислете за дарение в проекта Canopy, където всеки долар засажда дърво.
- Замърсяването с пластмаса е един от най-важните екологични проблеми, с които се сблъскваме днес. Изчислете вашето лично потребление на пластмаса, след което използвайте нашите съвети, за да се освободите от пластмасите за еднократна употреба!
- Индивидуалните и малки групови почиствания могат да имат голямо положително въздействие върху общността. За да направим промяна в световен мащаб, трябва да предприемем локални действия. Организирайте почистване на местно ниво.
- Ограничете ползването на пластмасови торбички за еднократна употреба като ги замените с чанти за пазаруване за многократна употреба.
- В борбата срещу замърсяването с пластмаса, спазвайте трите принципа: намаляване употребата на пластмаса, повторна употреба и рециклиране.
- Неформалното образование играе важна роля в предоставянето на общността на знания, необходими са постигане на по-чисто и сигурно бъдеще. Организирайте неформална среща с лекции и дискусии с представители на общността, с цел запознаване с екологични проблеми и предприемане на конкретни действия.
- Компостирайте хранителните остатъци!
- Купувайте органична храна, за да предпазите тялото си и околната среда от токсични пестициди.
- Купувайте храна от местни производители – директно от фермата или от пазара.
- Направете си собствена органична градина.
- Използвайте бутилка за вода за многократна употреба.
- Избягвайте пластмасови предмети за еднократна употреба и по възможност купувайте продукти от стъкло или хартия.
- Практикувайте устойчива мода! Дарете старите си дрехи и стоки за дома, вместо да ги изхвърляте.
- Винаги четете етикетите! Използвайте екологични, нетоксични почистващи продукти, за да избегнете попадането на токсични химикали в канализацията!
- Пестете електричеството и винаги изключвайте осветлението, когато излизате.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)