Избрани Новини

Часът на Земята 2020 днес поставя на фокус българските гори

Животът

28-03-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази година WWF посвещава глобалната си инициатива на основния съюзник срещу климатичната криза

Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа – нашият основен съюзник срещу климатичната криза. Часът на Земята в България ще обърне внимание на грижата за горите, които имат ключова роля в овладяване на промените в климата, като поглъщат CO2 от атмосферата и го съхраняват в дърветата, растителността и почвата.

WWF България работи по Програма за възстановяване и опазване на горите, която си поставя две ключови цели до 2022 г.: опазването на над един милион декара вековни гори и отглеждането на половин милион млади дръвчета по бреговете на българските реки.

Глас за българските гори ще даде родният ни представител на Евровизия – Виктория Георгиева, която застава зад каузата в ролята на водещ посланик на WWF. Всеки може да се присъедини към нея, като изпрати SMS с текст DMS GORA на 17 777 или посети wwf.bg/gora. Инициативата подкрепят още Теодосий Спасов, Максим Ешкенази, Драго Симеонов, Калин Врачански, Прея, Весела Бонева, Анжела Недялкова, Деян и Дарин Ангелови, Теодор Ушев, Hayes & Y и RDMK. Само през последните 4 години WWF България проучи повече от 300 000 ха горски територии в райони със стари гори като Източни и Западните Родопи, Стара планина и Средна гора. През 2016 г. благодарение на дългогодишната работа и сътрудничеството между WWF, лесовъди, учени, Изпълнителна агенция по горите и партньорски организации, Министерството на земеделието, храните и горите официално обяви 109 000 ха стари гори защитени от изсичане.

WWF възстанови над 400 дка гори в две защитени зони от Натура 2000: по поречието на р. Дунав и по поречието на р. Марица. В момента екипът на организацията фокусира усилията си в създаването на нова крайречна гора в близост до Стамболийски.

За Часа на Земята

Милиони хора от над 7000 града в 180 държави се подготвят да отбележат Часа на Земята – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя. Тази пролет събитието, организирано от международната природозащитна организация WWF, ще се състои за 13-а поредна година. По традиция в последната събота на месец март – именно днес - между 20:30 и 21:30 ч. милиони хора от цял свят символично ще изгасят осветлението в домовете си, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)