Избрани Новини

Висока е лавинната опасност в Пирин

Взето е решение за контролирано събаряне на снега

Заради висока лавинна опасност в Пирин днес, от дирекцията на Национален парк "Пирин" отново предприемат важни действия за превенция и контрол, свързани с осигуряване безопасността на туристите в планината, информира БНР. 

През цялата зима след нов снеговалеж се извършват огледи от паркови служители, които следят за това колко е новата снежна покривка, представлява ли опасност за туристи и се предприемат необходимите действия за обезопасяване. 

Директорът на НП "Пирин" Банско Росен Баненски съобщи, че чрез изградената система  "Газекс" в Национален парк "Пирин" за превантивен лавинен контрол веднага след снеговалеж се предприемат действия за контролирано събаряне на лавини западно от връх Тодорка, които падат по поречието на река Бъндерица. Улеите се спускат от връх Тодорка към туристическата пътека и целта е да се обезопаси туристическият маршрут от Шилигарника до хижите, за преминаващи туристи. При проведения оглед тази сутрин е установено, че има нова снежна покривка от нови 10 см и е взето решение за контролирано събаряне на снега с оглед опасността от спонтанно падане на лавини.

През тази година над 40 подобни взривявания са извършени за осигуряване в максимална степен на безопасност на туристите, информира още Росен Баненски.
В момента лавинната опасност в Пирин е много голяма.  
Снежната покривка на Бъндеришка поляна е 150 см, на Тодорка 255 см, на Шилигарника 1.65 см. От ПСС Банско отново напомнят, че е изключително опасно карането извън обозначените зони, както и спускането в необработени терени.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)