Избрани Новини

Предизборно! В музея откриват изложбата "Смях по никое време“

Историко-художествената изложба е по повод Деня на шегата

Навечерието на изборите за поредното Народно събрание и 1 април – Денят на шегата, са благодатна почва за представяне на историческа действителност от недалечното минало с хумор и забавление. Това е идеята на историко-художествената изложба „Смях по никое време“, която ще бъде открита днес от 11 часа във фоайето на РИМ – Благоевград.
Основно място в експозицията заемат оригинални карикатури на български художници, съхранявани в Държавен архив – Благоевград, пресъздаващи т.нар. „преход“ през 90-те г. на ХХ в. Появата на тези творби и публикуването им във в.„Пиринско дело“ тогава е съвсем логична: Има свобода на словото и печата!
Изложбата е възможност да се представи част от творчеството на художниците Радой Гердов, Мирослав Божков, Никола Арнаудов, Иван Вълканов, Красимир Цолов, а публиката пък да се забавлява, но и размисли за проблемите от сегашното и миналото време. Смешното има много страни и образи, но неизменно е уважението към българския народ.
В изложбата намират място и музейни ценности – фотографии и печатни издания от 40-те и по-ранните години на ХХ век. Представянето им илюстрира актуална и днес проблематика, но разбирането ѝ е задължително през характера на историческата епоха. Това са: Темата „Македония“ през 20-те и 30-те г. и възторжено наричаните в историографията „Първи свободни избори“ в България 1945 г. Как се правят такива избори – можете да видите от оригинал в изложбата.
Благодарение на таланта на първите художници-карикатуристи Александър Божинов, Райко Алексиев и тези, които работят и днес, драматични събития от нашата история са осмислени забавно, интелигентно, добронамерено и оказва се, доста обективно. Музейните работници се надяват публиката да усети таланта, но и драмата на твореца в България от ново и най-ново „никое“ време.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)