Избрани Новини

Възстановяват градския транспорт в Кюстендил 30 г. след спирането му

Новата транспортна схема предвижда и автобус до 12-хилядния ромски квартал "Изток"

Общественият транспорт в Кюстендил се възстановява след 30 години от спирането му. Това е заложено в новата транспортна схема на общината, която ще се гласува от съветниците днес, предаде БНР.

Сред местните превозвачи се коментира и идеята за възстановяване на автобусната линия до Босилеград, Сърбия.

Новата транспортна схема предвижда и градски автобус до 12-хилядния ромски квартал "Изток", който сега се обслужва от така наречените "диви" нерегламентирани таксита, след като до квартала не се движи градски автобус, каза зам.кметът по финансите на общината Надя Каратова.

"Затова има "сиви" таксита, защото няма градски транспорт. За да отговорим на обществения интерес, можем да предприемем и други стъпки и ако местните превозвачи решат, че не искат да возят в града, ще измислим нещо друго. Например, можем да създадем собствено общинско търговско дружество, което да се занимава с градския транспорт".

Дали ще бъде пусната отново и автобусната линия Кюстендил-Босилеград, която се изпълняваше най-активно и при Югоембаргото:

"Това е международна линия съгласно българското законодателство. Ако някой превозвач има намерение да отвори такава линия, държавата в лицето на Държавна агенция "Автомобилна администрация" му утвърждава разписанието и той започва да функционира", посочи Надя Каратова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов