Избрани Новини

Стартира проектът “Арт Сцена - Илинденци” (снимки)

Проектът цели да популяризира млади творци в сферата на живописта

Между 28 март и 6 април Фондация “Арт център-Илинденци” стартира проект “Арт Сцена - Илинденци”, който цели да популяризира млади и все още неутвърдени творци в сферата на живописта. 

Проектът ще се проведе под формата на 10-дневно ателие в скулптурния парк на село Илинденци, община Струмяни. Там, в подходяща творческа обстановка, изграждана повече от 20 години, 8 млади автора ще имат възможност да творят, черпейки вдъхновение и опит от утвърдени имена в съвременното изкуство.

Ателието ще завърши с изложба, чието откриване ще се състои на 7 април, в пространството на „Мраморния град на изкуствата“. По време на събитието младите автори ще бъдат представени на куратори, критици, арт мениджъри, утвърдени творци, журналисти, както и на широката публика. 

Посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата на авторите, включени в проекта, както и да се разходят в различните творчески пространства на Арт център Илинденци.

ЗА АРТ ЦЕНТЪР “ИЛИНДЕНЦИ”

През 1998 година няколко приятели и съмишленици, начело с Иван Русев, започват изграждането на скулптурен парк в село Илинденци и основават фондация „Арт център-Илинденци”.

Върху територия от 30 дка постепенно биват сътворени 47 скулптурни произведения, хармониращи с природата. Няколко от тях - “Форумът” – действащ амфитеатър с над 350 места; Езерото “Йорданов ден” – мястото, където местните хора хвърлят кръста на Богоявление; каменните пътеки – обединени в скулптурен проект “Мрежата” са мащабни проекти, осъществени с усилията на много участници. Мащабна реализация е и проектът “Мраморният град на изкуствата” с автор Иван Русев.

През годините в симпозиумите и пленерите, организирани от фондация „Арт център-Илинденци”, са участвали 164 автори от България, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Швеция и Япония. 

Фондацията е  инициатор и на други  творчески прояви – музикални изпълнения и събития, обхващащи широк кръг хора на изкуството, както и практики за работа с деца, ученици и студенти.

Със своята дейност Арт Център “Илинденци” успява да  превърне неизвестното място в добре познат туристически и културен обект, с добавена стойност за региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов