Кюстендилски туристи се разходиха из резерват "Парангалица“

Тук е най-високото дърво в България - смърч с височина 57,8 м

Туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил направиха разходка в резерват „Парангалица“ – един малък бисер във величествената Рила планина.
"След настаняване в хижа "Бодрост" разходката ни започна от курортната местност Бодрост, разположена сред обширни поляни и хълмове, разказва Силвия Михова, секретар на дружеството. - По поречието на течащата през местността река Благоевградска Бистрица туристите се насладиха на множество малки водопади и вирове. Преминаха през големи препятствия от паднали вековни дървета. Запознаха се с едни от най-впечатляващите създания в тази гора. Мълчаливо се насладиха пред едно от най-забележителните дървета - смърч с височина 57,8 м, което е обявеното за най-високо дърво в България. Диаметърът на стъблото на това дърво е „само“ 112 cм. Дълбокият дол, в който расте, сгушено и запазено от бурни ветрове, му е дал шанс да оцелее за разлика от неговите събратя, които са отдавна повалени на земята. Възрастта на този гигант е… 220 години! Повече от два века история, съхранена в годишните пръстени на най-високото дърво в България.
С това запознанство – с гиганта на „Парангалица“ ние, туристите от осоговското дружество останахме съпричастни към магията на тази невероятна гора. Казват, че за да разбираш гората, трябва да живееш в нея. Само тогава и на този тя „споделя“ най-съкровените си тайни. Трудно се разделихме с нея. Гората остана зад нас, потънала в дълбок, вековен сън, съхраняваща в себе си много интересни дървета-исполини, издигащи гордо снага", допълни Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ - Кюстендил.


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен