Избрани Новини

Три филма ще се борят за новата награда LUX

Това е Европейска филмова награда на публиката

Призът на Европейския парламент за кино се променя, за да привлече повече публика за повече европейски киноленти, а любителите на киното вече могат да участват пряко в избора на победителя.

От своето създаване през 2007 г. досега филмовата награда LUX на Европейския парламент спомогна за популяризирането на над 100 филма, подкрепяйки разпространението на европейски продукции и копродукции в опит да преодолее езиковите и дистрибуторските бариери, пред които е изправена европейската филмова индустрия. Лауреатите продължават да бъдат изключително успешни във и извън Европейския съюз, превръщайки филмовата награда LUX в синоним на качествено правене на филми.

През 2020 г. Европейският парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и EuropaCinemas, обединиха усилия, за да представят един нов формат на наградата, чиято цел е да даде глас на европейската публика в определянето на победителя и да осигури по-голяма подкрепа на хората на изкуството и европейските продукции, които бяха силно засегнати от пандемията.

Нов формат, същото високо качество

Новата Награда LUX на публиката ще продължи да гради мостове навсякъде в Европа, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които достигат до сърцевината на европейския публичен дебат. Финалистите са селектирани от жури, съставено от филмови професионалисти, представители на Европейската филмова академия и Europa Cinemas.

Най-забележителната промяна е в системата за гласуване. От сега нататък победителят ще бъде избиран въз основа на гласуване както от евродепутатите, така и от обществеността. Гласът на всяка от двете групи ще тежи по равно.

С тези промени идва и нов календар: трите номинирани филма за 2021 г. бяха представени на виртуална церемония на Европейската филмова академия в Берлин на 12 декември 2020 г. Фазата „Гледай и гласувай“ ще продължи до 23 май т.г. Победителят ще бъде обявен на 9 юни т.г. по време на официална церемония в Европейския парламент в Страсбург.

Гласувайте за Награда LUX на публиката 2021!

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма – „Тяло Христово“ на Ян Комаса (Полша, Франция, 2019 г.), „Колектив“ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург, 2019 г.) и „Още по едно“ на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция, 2020 г.). Ако вече сте гледали някой от номинираните филми, влезте на https://luxaward.eu/bg#voting и му поставете оценка, като използвате системата за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка). Гласуването започна на 13 декември 2020 г. Можете да подадете своя глас или да промените оценката си до 23 май 2021 г., когато гласуването приключва. Валидна е единствено последно подадената оценка.

Най-нетърпеливите зрители могат да гледат най-новия от трите номинирани филма „Още по едно“ по време на 25-ия Международен София филм фест. Лентата ще има общо 5 прожекции в рамките на фестивала, като първата е още днес, 12 март, в Дома на киното в София. Вторият номиниран филм „Колектив“ е достъпен в платформата за видео по заявка HBO GO.

Трите претендента за приза ще бъдат част и от специалните Филмови дни на наградата LUX, които ще бъдат организирани от Бюрото на Европейския парламент в България в края на април и началото на май 2021 г. Тогава ще можете да гледате филмите свободно онлайн от всяка точка на страната.

Подбрани на случаен принцип участници в гласуването ще получат награда. Като дадете своя глас за номинираните филми, получавате шанс да участвате в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент в Страсбург, или на следващата церемония по връчване на наградите на Европейската филмова академия през декември 2021 г.

ОЩЕ ПО ЕДНО
на Томас Винтерберг
Дания, Нидерландия, Швеция | 116 мин | 2020

Съществува теория, че трябва да се раждаме с малко количество алкохол в кръвта си и че мъничко опиянение отваря умовете ни за света около нас, намалява нашите проблеми и стимулира творческото ни мислене. Вдъхновени от тази теория, Мартин и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители, започват експеримент – да поддържат постоянно ниво на опиянение през целия си работен ден. Щом Чърчил е спечелил Втората световна война в силна алкохолна омая, какво ли биха направили няколко капки за тях и техните ученици?

ТЯЛО ХРИСТОВО
на Ян Комаса
Полша, Франция | 115 мин | 2019

Тяло Христово е историята на 20-годишния Даниел, който се преобразява духовно, докато живее в център за лишаване от свобода на младежи. Той иска да стане свещеник, но не може – заради съдебното си досие. Когато го пращат да работи в дърводелска работилница в малък град, при пристигането си той се облича в дрехи на свещеник и случайно поема ръководството на местната енория. Пристигането на младия, харизматичен проповедник е възможност за местната общност да започне да лекува травмите си след настъпилата там трагедия.

КОЛЕКТИВ
на Александър Нанау
Румъния, Люксембург | 109 мин | 2019

През 2015 г. пожар в клуб „Колектив“ в Букурещ води до 27 жертви и 180 ранени. Скоро все повече жертви на изгаряния започват да умират в болниците от рани, които не са животозастрашаващи. Тогава един лекар подава сигнал до екип от разследващи журналисти. Разкритията следват едно след друго и журналистите започват да разплитат мащабни измами в здравеопазването. След назначаването си новият министър на здравеопазването позволява безпрецедентна видимост на своите действия за реформа на корумпираната система, а също и на пречките, които среща. Като проследява журналисти, хора, подаващи сигнали за нередности, жертви на изгаряния и държавни служители, „Колектив“ безкомпромисно разкрива какво въздействие може да има разследващата журналистика, когато е на висота.

Допълнителна информация

Новият приз на публиката се основава на предишната награда LUX – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г., като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, и на наградата на публиката на Европейската филмова академия. Тя цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник, гласувайки за любимите си филми.

Наградата LUX на публиката подпомага разпространението на европейското кино.

Награда LUX на публиката има сериозен принос за разпространението – слабото място на европейското кино. Макар европейските кинотворци да са продуцирали 1 881 филма през 2019 г. – над два пъти повече от направените в брой в САЩ (814) – американските филми представляват 63% от пазара в ЕС в сравнение с 29% дял на европейските филми. Тази ситуация се дължи до голяма степен на факта, че по-голямата част от европейските филми не се прожектират извън страната на техния произход.

Затова трите конкуриращи се филма получават субтитри на 24-те официални езика на ЕС и биват прожектирани по време на Филмовите дни LUX, позволяващи хиляди европейци да ги видят и да гласуват за тях. Благодарение на сътрудничество между Европейския парламент, програма „Творческа Европа“ и Europa Cinemas, мрежа от над 1 200 кина, публиката в цяла Европа може да се наслаждава на уникални едновременни прожекции, свързващи зрителите и създателите на филми чрез интерактивни дискусии на живо.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов