Избрани Новини

Филмови дни "Лукс" предстоят в Благоевград

"Господ съществува, името й е Петруния“ ще бъдe представен на 3 декември от 19 часа

Предстоят традиционните прожекции на финалистите за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейскя парламент, а входът отново е свободен.
„Господ съществува, името й е Петруния“ ще бъдe представен в Благоевград на 3 декември от 19.00 часа в кино Cinemax от журналистката Галя Крайчовска, присъствала на сесията на Европейския парламент в Страсбург. Организатори на събитието са Европейският парламент в България и Sofia International Film Festival /Международен София Филм Фест/.
За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.
Билетите ще бъдат на разположение на киноманите в Благоевград съвсем скоро. Местата могат да се запазят и получат на касата на Кино Cinemax.
„ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Й Е ПЕТРУНИЯ“ - режисьор Теона Стругар Митевска (Северна Македония-Белгия-Словения-Франция-Хърватия).
Какво се случва, когато една жена участва в традиционно мъжко състезание и успява да извади кръста, хвърлен в реката според православните обичаи? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и местния свещеник, който въвлича в случая и полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

* * *
Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.
Всяка година Европейският парламент организира Филмови дни "ЛУКС", които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.
Българската публика за поредна година ще има възможността да види вълнуващи продукции, които попадат в сърцето на европейския обществен дебат и помагат за отбелязването на универсалния обхват на европейските ценности.
Има специална награда на публиката. Ето защо се приканва публиката да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на Наградата „ЛУКС“.
Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)