Избрани Новини

ЦИК: Общо 31 партии ще участват в изборите

Назначени са всички районни комисии

31 са партиите, които ще участват в изборите. Подготовката се движи по график. Назначени са всички районни комисии, те могат да започнат работа. За тях важната работа ще бъде от утре – да регистрират инициативните комитети, тъй като е възможно да има независими кандидати,  заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

31 партии са общият брой, към тях може да се добавят и независими кандидати, но тяхната регистрация е към районните комисии, добави Димитров.

Той уточни, че днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставите на СИК. Броят на партиите може да се промени, каза Димитров, но зависи дали ще има отказали се. Големият брой партии се дължи на участието в изборите на по-малък брой коалиции.

За машините за гласуване Димитров каза, че те ще станат собственост на държавата, след като приключат изборите, като към момента те принадлежат на доставчиците на устройствата.

Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която не е ползвана от гласуващия преди него. Софтуерът така е направен, че да не се ползва една карта последователно, за да не се появяват съмнения, обясни Димитров.

Картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по думите му относно дезинфекцията има по-просто решение – ще се ползват ръкавици.

Според Димитров избирателната активност няма да бъде значително по-ниска. „Мерките, свързани с ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии, може би ще дадат някаква сигурност на хората, които ще отидат да гласуват“, каза той. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)