Избрани Новини

ЦИК: До 222 лева може да получи председател на СИК на парламентарния вот

Членовете на РИК ще получават възнаграждения от 13 февруари до 18 април

До 222 лв. може да получат председателите на секционни избирателни комисии за изборите за народни представители на 4 април. Това става ясно от решението на Централната избирателна комисия за определяне на възнагражденията на членовете на Районните избирателни комисии, секционните комисии и подвижните избирателни кутии, цитирани в „24 часа“.

Същото се отнася и за председателите на подвижните секции, с които освен трудноподвижни лица, ще гласуват поставени под карантина.

Според него членовете на РИК в райони с до 400 секции ще получават месечно възнаграждение от 1 060 лева за председател, 1 010 лв. за зам.председател и за секретар и по 960 лв. за членовете.

Шефовете на РИК, които отговарят за райони с над 400 секции, пък ще получават по 1 175 лева месечно, заместниците им и секретарите по 1 115 лева, а членовете – 1 060 лева.

Членовете на РИК ще получават тези възнаграждения от 13 февруари до 18 април. Очаква се съставите на всички РИК да са ясни до 12-ти февруари и след това те да заработят.

Председателите на секционни комисии и на подвижни такива ще получават за работата си по 105 лв.

Зам.председателите ще взимат по 95 лева, толкова е и възнаграждението на секретарите на комисиите, а на членовете - 80 лева. Отделно за получаването на бюлетините, изборните книжа и подреждането на помещението за гласуване ще се изплаща допълнително възнаграждение от по 15 лв. на всеки участвал.

По 30 лв. допълнително пък ще се дават за членовете на секционните комисии и на подвижните секции за предаването на изборните книжа и бюлетините в РИК. Същият бонус се предвижда за членовете на секционните комисии в страната, но за времето до получаване на потвърждение от ЦИК.

Още по 20 лв. се предвижда да получат членовете на секциите, в които ще има машинно гласуване. Очаква се те да са около 9 600.

РИК-овете ще могат да си назначават сътрудници, които да подпомагат дейността им.

Заради извънредната епидемична обстановка членовете на РИК, секционните комисии и подвижните такива, както и сътрудниците на РИК ще получат по 50% допълнително от възнагражденията си. Така председателите на изборни комисии могат да получат до 222 лв., ако в секцията им има и машинно гласуване, тъй като те обикновено получават изборните книжа, а след края на изборния ден ги отчитат и в РИК.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов